waarom houden Nederlanders niet van hun premier? – DutchReview

[ad_1]

Uit een recent onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders zich ernstig afvraagt ​​waarom Mark Rutte nog steeds premier van het land is.

Als international die de Nederlandse politiek niet op de voet volgt, ben je misschien benieuwd wat de oorzaak is van deze dramatische impopulariteit. Hier zijn enkele van de redenen waarom Mark Rutte mogelijk niet langer de premier is die Nederland wil.

Schandaal over kinderopvangtoeslag

In het begin dit jaar fel bediscussieerde schandaal over kinderopvangtoeslag beschuldigde de Belastingdienst duizenden ouders ten onrechte van het maken van frauduleuze aanspraak op kinderopvangtoeslag, waardoor zij de ontvangen uitkeringen terugbetaalden.

Er was sprake van etnische profilering en institutionele vooroordelen, en sommige gezinnen moesten tienduizenden euro’s terugbetalen, waardoor ze in financiële moeilijkheden kwamen.

Uit onderzoek van een parlementaire commissie bleek dat Mark Rutte en zijn tweede en derde kabinet mede verantwoordelijk waren voor dit onrecht jegens duizenden ouders.

Na deze gebeurtenissen namen Mark Rutte en zijn afbrokkelende kabinet in januari 2021 officieel ontslag en kondigden ze aan dat ze de verkiezingstermijn als demissionair kabinet zouden beëindigen.

Het Omtzigt-schandaal

Het schandaal over kinderopvangtoeslag was echter niet voldoende om mensen ervan te weerhouden op Rutte te stemmen, en in maart won zijn VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) de verkiezingen opnieuw.

Maar de daaropvolgende debatten over de vorming van de nieuwe regering leidden tot nog een schandaal – en deze keer werd Rutte’s reputatie ernstig geschaad.

Het begon allemaal toen minister van Binnenlandse Betrekkingen Kajsa Ollongern midden in debatten met partijleiders van de nieuw gekozen regering positief testte op het coronavirus.

Terwijl ze zich naar huis haastte, vergat ze vertrouwelijke aantekeningen te maken waarin stond dat CDA-parlementslid Pieter Omtzigt – de persoon die toevallig een cruciale rol speelde bij het blootleggen van het schandaal over de kinderopvangtoeslag – ‘ergens anders een baan zou kunnen krijgen’.

Rutte ontkende dat hij het standpunt van Omtzigt in de coalitieonderhandelingen had besproken, maar meer gelekte briefjes bewezen het tegendeel. De premier werd een leugenaar genoemd en verloor niet alleen het vertrouwen van veel andere partijleiders, maar ook van het volk.

Ongeveer 60% van de Nederlanders vindt dat Rutte na dat schandaal zijn functie had moeten neerleggen, vond het onderzoek van Hart van Nederland.

Omgaan met de pandemie

De pandemie van het coronavirus is een uitdaging voor regeringen over de hele wereld. Sommige administraties hebben deze uitdaging echter beter aangepakt dan andere – de steun voor de Nederlandse aanpak is het afgelopen jaar afgenomen.

Uit een recent onderzoek van het RIVM blijkt dat slechts 42% van de ondervraagden vertrouwen heeft in de manier waarop de Nederlandse overheid met de pandemie omgaat. Daarentegen had 17% geen vertrouwen in de aanpak van de overheid.

Nederlanders hun favoriete snack ontzeggen

Alsof alle voorgaande punten nog niet genoeg waren, was de laatste uitspraak van Mark Rutte zeker de druppel. Tijdens de laatste persconferentie liet de premier terloops weten dat, hoewel er bars en restaurants opengaan, het er nog niet tijd voor is bitterballen.

Hoewel dit in het licht van de genoemde schandalen misschien triviaal klinkt, ervaren sommige Nederlanders dit als een aanval op het publiek en voelen ze dat de premier niet meer dicht bij de gewone mensen staat.

Hoe nauw volg je de Nederlandse politiek? Vind je dat Mark Rutte het kantoor moet verlaten? Vertel het ons in de reacties hieronder!

Feature afbeelding: regering van Nederland / Wikimedia Commons / CC1.0

[ad_2]

Source link

Translate »