Verontwaardiging over misbruik door Booking.com van staatssteun voor executive bonussen – DutchReview

[ad_1]

Ondanks een winst van € 4,6 miljard in 2019, ontving het Nederlandse reisbureau Booking.com € 65 miljoen als onderdeel van de NOW-regeling om bedrijven te helpen overleven tijdens de pandemie.

Aan de staatssteun van 65 miljoen euro waren bijna geen voorwaarden verbonden. Nu betreurt het Nederlandse parlement zijn overhaaste hulp.

€ 28 miljoen aan bonussen

Vorige week maakte Booking.com zijn voornemen bekend om € 28 miljoen aan aandelen en contante bonussen uit te betalen aan zijn drie topmanagers – na duizenden vaste werknemers te hebben ontslagen 🤨. Dit kwam aan het licht in de “Notice of Annual Stockholders’ Meeting” van Booking.com, waarin de onderwerpen werden besproken die tijdens de aandeelhoudersvergadering van vandaag werden besproken.

In totaal heeft Booking.com tijdens de coronaviruspandemie € 100 miljoen aan hulp ontvangen van de VS (waar de holding is gevestigd) en Nederland. De € 65 miljoen van de NOW-regeling was bedoeld om de lonen van het personeel te compenseren, maar in plaats daarvan paste Booking.com hun beloningsregels voor leidinggevenden aan (excuseer ons?!).

Volgens de NRC legt Booking.com uit dat het salaris van de executives grotendeels afhankelijk is van de financiële prestaties van het bedrijf. Dus toen de winst in 2020 een klap kreeg, daalden ook hun inkomens.

Booking.com ziet de nieuwe beloningsregels als noodzakelijk om te voorkomen dat waardevol talent verloren gaat. Ze zijn bang dat executives zonder bonussen Booking.com zullen verlaten voor techbedrijven die niet getroffen zijn door de coronaviruscrisis, meldt de NRC.

Groeiend schandaal

Het besluit om bonussen toe te kennen aan topbestuurders terwijl de wereld worstelt met een wereldwijde pandemie heeft tot woede geleid in het Nederlandse parlement en onder de Nederlanders.

Bij een debat in de Tweede Kamer gisteren vloekten politici over misbruik van staatssteun, meldt NU.nl. De vertrekkende minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees “vloekte een beetje” bij het lezen over de bonussen, maar benadrukt dat er juridisch niets aan de hand is.

De meer linkse partijen in de regering zijn echter woedend en stellen dat er iets moet worden gedaan aan het misbruik van staatsmiddelen.

Bart van Kent van de SP (Socialistische Partij) wil dat Booking.com wordt uitgesloten van toekomstige overheidsprogramma’s en pleit ervoor dat Booking.com het geld terugbetaalt.

“Nu geld terug!” Bart van Kent hangt posters op bij het kantoor van Booking.com.

Thierry Aartsen van de VVD noemde de executives van Booking.com ‘gieren’, terwijl Gijs van Dijk van de PvdA de nieuwe beloningsregels ‘immoreel’ noemde.

Ook Gert-Jan Segers van CU (ChristenUnie) ging op Twitter nadat vorige week de regels bekend werden gemaakt. Hij noemt de acties van Booking.com ‘schaamteloos’ en citeert het vers van Timotheüs: ‘Want liefde voor geld is de wortel van alle kwaad’.

Verontwaardigde politici gaan naar Twitter.

Moet het geld worden terugbetaald?

Omdat er destijds geen voorwaarden waren verbonden aan de 65 miljoen euro, kan de Nederlandse overheid weinig doen aan het misbruik. Nieuwe voorwaarden die het gebruik van overheidssteun voor het uitkeren van bonussen verbieden, zijn later toegevoegd aan de NOW-regeling, maar Koolmees zegt dat de overheid geen regels met terugwerkende kracht moet invoeren, meldt NL Times.

Uit het parlementaire debat van gisteren blijkt dat bijna alle partijen vinden dat in ieder geval een deel van de 65 miljoen euro moet worden terugbetaald. Ondertussen heeft Koolmees toegezegd de afhandeling van staatssteun met Booking.com te bespreken.

Wat vindt u van het Booking.com-schandaal? Vertel het ons in de reacties hieronder!

Feature Afbeelding: Franklin Heijnen/Flickr/CC2.0[ad_2]

Source link

Translate »