Vandaag 20 jaar geleden was Nederland het eerste land dat het homohuwelijk legaliseerde – DutchReview

[ad_1]

Op 1 april 2001 werd Nederland het eerste land ter wereld dat het homohuwelijk legaliseerde. Sindsdien hebben 20.000 koppels van hetzelfde geslacht hun geloften afgelegd.

In Nederland zijn ruim 19.000 mannen en bijna 21.000 vrouwen getrouwd met iemand van hetzelfde geslacht. Van deze mensen liepen in 2001 1.400 mannen en 1.100 vrouwen door het gangpad, meldt Centraal Bureau voor de Statistiek

De eerste getrouwde homoparen

Gert Kasteel en Dolf Pasker waren een van de eerste homostellen die ooit legaal trouwde. Vandaag vieren ze hun 20-jarig jubileum.

“Het is leuker om tegen andere mensen te zeggen ‘hij is mijn man, hij is mijn man’,” vertelt Dolf Reuters

Maar ook al is het homohuwelijk in Nederland al twintig jaar legaal, toch kiest ongeveer een kwart van de paren die hun relatie formaliseren ervoor om in plaats daarvan een geregistreerd partnerschap aan te gaan.

De meeste homohuwelijken vinden plaats in Amsterdam

Hoewel Amsterdam niet altijd een veilige haven was voor homo’s, heeft het nu het grootste aandeel homohuwelijken, met 45 op de 1.000 getrouwde stellen die homo zijn. Daarna volgen Nijmegen en Arnhem.

Maar helaas staat niet heel Nederland tolerant tegenover de LGBTQ-gemeenschap. Vooral in de zogenaamde Bible Belt is het aandeel homohuwelijken lager – een gebied dat loopt van de provincie Zeeland, door Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland helemaal tot Overijssel, waar veel orthodoxe protestanten wonen.

Hoe ga je dit jubileum vieren? Denk je dat Nederland nog een lange weg te gaan heeft om volledig tolerant te zijn ten opzichte van de LGBTQ-gemeenschap? Vertel het ons in de comments!

Feature afbeelding: Wallace Araujo / Pexels

[ad_2]

Source link

Translate »