Treinvertragingen verwacht in heel Nederland als arbeiders staken tot zaterdag – DutchReview

[ad_1]

Hoopte je deze week een trein te halen? Het is misschien moeilijker dan u denkt. Leden van de vakbond FNV Spoor gaan van woensdag tot en met zaterdag in staking tegen ProRail. Als gevolg hiervan kan het land deze week een aantal treinvertragingen verwachten.

ProRail is een treinorganisatie van de overheid die verantwoordelijk is voor het onderhoud van het landelijke spoorwegnet en de infrastructuur. Tot de medewerkers behoren onder meer verkeersregelaars die verantwoordelijk zijn voor de dienstregeling van de trein. Zoals u zich kunt voorstellen, wordt reizen met de trein zonder dienstregeling en verkeerscontrole heel snel heel lastig.

Waar gaat de staking over?

Leden van de FNV Spoor hebben, samen met andere vakbonden zoals CNV Vakmensen en VHS Rail Professionals, geprobeerd ProRail zover te krijgen dat ze akkoord gaan met een nieuwe arbeidsovereenkomst waarbij werknemers een loonsverhoging en vervroegd pensioen zien.

Het definitieve bod van ProRail werd een ultimatum, waarmee de leden van CNV Vakmensen en VHS Rail Professionals akkoord gingen. Vakbond FNV Spoor houdt echter stand. De leden zullen deze week blijven staken.

Wanneer en waar zullen de stakingen zijn?

Verkeersleidingmedewerkers zullen afhankelijk van hun locatie op verschillende dagen staken, meldt de NOS. Utrecht, Amsterdam en Alkmaar krijgen woensdag als eersten stakingen, gevolgd door Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal op donderdag. Vrijdag zijn Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Zwolle en Groningen aan de beurt.

Maar waar de stakingen ook plaatsvinden, de effecten zullen overal in Nederland te zien zijn. Een woordvoerder van ProRail legt de kwestie uit aan de NOS: “de Nederlandse spoorwegen zijn zo met elkaar verweven dat het optreden op één verkeersleidingspost nu al een grote impact kan hebben op het hele land”.

In termen van wanneer de stakingen zullen plaatsvinden, zal het zijn wanneer we de treinen het meest nodig hebben – de ochtendspits. Officieel duren de stakingen tussen 06.00 uur en 08.00 uur. Het treinverkeer zal hierdoor waarschijnlijk tot 10.00 uur worden verstoord.

24-uurstaking op 1 mei

Wat betreft 1 mei, heb je geluk dat je ergens met de trein kunt komen. Leden van de FNV Spoor zullen vanaf 05.00 uur 24 uur lang staken. Het resultaat? Volgens ProRail de hele dag geen treinen.

Waar hoop je deze week de nummers te halen? Wat vind je van de stakingen? Laat het ons weten in de comments!

Feature afbeelding: Skitterphoto / Pexels

[ad_2]

Source link

Translate »