Slechte banden? Dit zijn de gevolgen voor eventuele schade [Partnercontent]

[ad_1]

Voor de veiligheid op de weg zijn goede autobanden nodig. Daarom is het belangrijk om je banden regelmatig te checken. Zijn je autobanden in slechte staat en veroorzaak je een ongeluk? Dan kan dat vervelende gevolgen hebben.

Aanrijding door slechte banden

Als je je banden niet op tijd hebt vervangen en je een ongeval krijgt, wordt de schade vaak niet vergoed door je autoverzekering. Zelfs niet als je je auto verzekert met een allriskverzekering. Schade die veroorzaakt is door je eigen nalatigheid – in dit geval doordat je je banden niet op tijd hebt laten vervangen – wordt dan niet gedekt. Schade aan de auto van de ander wordt altijd door je verzekeraar vergoed. Let wel op dat de verzekeraar een deel van deze kosten naar jou toe kan schuiven.

Een klapband: verzekerd of niet?

Een klapband kan erg gevaarlijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld de macht over het stuur verliezen en daardoor een aanrijding veroorzaken. Heb je alleen schade aan je eigen auto opgelopen? Als je een allriskverzekering hebt wordt deze schade vergoed. Veroorzaak je door je klapband een aanrijding met een andere auto? Dan verlies je schadevrije jaren en gaat de premie van je autoverzekering omhoog. Je kunt je autoverzekering vergelijken om te zien wat er door je verzekering allemaal wordt gedekt.

Zelf de autobanden checken

Veilig rijden begint bij goede autobanden. Je banden checken kun je zelf doen. Hierbij moet je op een aantal dingen letten. Ten eerste is de bandenspanning belangrijk. Gebruik hiervoor een bandenspanningsmeter en check in het instructieboekje hoe je de waarde afleest en welke waarde deze zou moeten hebben. Ook de profieldiepte van je banden zijn belangrijk. Deze zouden minimaal 1,6 mm moeten zijn. Je kunt dit aflezen aan de slijtindicatoren op je autobanden. Tot slot check je je banden op eventuele beschadigingen (zoals een schroefje of spijker) of scheuren. Bij scheuren zijn je banden uitgedroogd en te oud en moeten deze volledig vervangen worden.

Zo lang kun je doen met autobanden

Hoe lang je precies met autobanden kunt doen hangt af van een hoop factoren: je rijstijl, het aantal kilometers dat je rijdt, de kwaliteit van de wegen en zelfs het weer. De achterbanden gaan vaak langer mee dan de voorbanden. Met je voorbanden kun je gemiddeld 30.000 tot 40.000 kilometer rijden bij normaal gebruik. Laat je banden controleren als deze 5 jaar oud zijn. Om je autobanden lang mee te laten gaan, moet je ze regelmatig oppompen. Controleer daarom het liefst een keer per maand de bandenspanning. Bij benzinestations vind je vaak een bandenmeter en kun je meteen je banden oppompen.

(Dit artikel valt onder partner content en valt daardoor buiten de redactionele verantwoordelijkheid.)

[ad_2]

Source link

Translate »