Rutte kondigt nieuwe, versoepelde maatregelen aan, die het “einde van de lockdown” kunnen zijn – DutchReview

[ad_1]

Vanavond stapten premier Mark Rutte en vertrekkend minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge het podium op en boden ons goed nieuws aan: het aantal besmettingen daalt genoeg voor Nederland om verdere versoepelingen te bewerkstelligen.

Het gaat zelfs zo goed dat stap drie van het vijfstappenplan naar heropening van Nederland eerder begint dan aanvankelijk gepland. In plaats van versoepelingen op 9 juni in te voeren, beginnen ze op 5 juni. Rutte ging zelfs zo ver om te zeggen dat deze versoepelingen “het einde van de lockdown zullen betekenen”.

Rutte legde uit dat het kabinet wil dat cafés, restaurants, bioscopen en theaters profiteren van een extra weekend open.

De versoepelingen betekenen weer een grote stap richting heropening van Nederland, waarbij Rutte zegt: “In principe gaan bijna alle locaties onder bepaalde voorwaarden weer open. Dat is een grote verandering.”

Door een terugval in aantallen

Rutte legt uit dat dit komt doordat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft dalen en de vaccinaties gestaag toenemen. Wel waarschuwde hij dat mensen veiligheidsmaatregelen zoals handen wassen, afstand houden en quarantaine bij klachten moeten blijven volgen.

Binnen dineren wordt hervat

U hoeft geen paraplu meer mee te nemen naar het diner! Vanaf 9 juni mogen restaurants en cafés hun deuren openen en de tafels dekken om binnen te dineren. Dit betekent echter niet binnen zitten voor een paar biertjes. Dit geldt voorlopig alleen voor dineren.

Binnen eten is beperkt tot één persoon of huishouden per 10m2 en maximaal 50 personen binnen. Je moet ook reserveren om binnen te zitten.

Ruimere openingstijden voor terrassen

Goed nieuws voor degenen die liever buiten dineren. Vanaf 5 juni mogen buitenterrassen open blijven tot 22.00 uur.

Er komt echter ook een limiet op het aantal mensen dat zich op een buitenterras mag bevinden – maximaal 50 personen.

Ook als je niet op een terras zit, mag je nu tot 22.00 uur in plaats van 20.00 uur alcohol kopen bij winkels en vergunningen.

Uitzonderingen op deze regel

Er zullen echter uitzonderingen zijn waar meer dan 50 mensen mogen samenkomen. Deze omvatten begrafenissen (met een maximum van 100 gasten), grote zalen die gewoonlijk plaats bieden aan maximaal 1000 personen, kunnen 250 personen bevatten, en in gevallen waarin u wordt getest voordat u een evenement betreedt.

In alle bovenstaande gevallen moet je 1,5 meter afstand blijven houden tot anderen.

Ontspanningen voor de culturele sector

De kunstensector kan opgelucht ademhalen. Musea, theaters en bioscopen kunnen hun deuren openen voor bezoekers. Bezoekers dienen te reserveren en musea dienen één bezoeker per 10m2 aan te houden.

U moet ook een reservering maken voor bioscopen, muziekpodia en theaters, waarbij alle reserveringen voor maximaal vier personen ouder dan 12 jaar zijn (kinderen worden niet meegeteld.)

Over bezoekers gesproken, vanaf 5 juni mag je maximaal vier bezoekers per dag in huis hebben in plaats van twee.

Indoor sporten

Volwassenen kunnen samen sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder social distancing. Ook jeugdcompetities (tot 17 jaar) worden weer toegestaan. Leden van het publiek mogen echter aanwezig zijn.

Competities tussen 18-plussers blijven voorlopig van tafel, maar atleten van dezelfde club mogen het tegen elkaar opnemen.

Binnensportfaciliteiten zoals kleedkamers, douches, kantines en sauna’s mogen weer open, maar je moet wel reserveren en een gezondheidscheck maken. Als u door de faciliteiten loopt, moet u een masker dragen, maar u mag dit tijdens het sporten afzetten.

Een vertraging in de vaccinatiestrategie

Terwijl steeds meer mensen zich laten vaccineren, heeft de Nederlandse vaccinatiestrategie opnieuw een hik gehad.

Producenten van het Janssen-vaccin hebben de distributie van het vaccin aan iedereen boven de 18 stopgezet. Dit betekent dat het waarschijnlijk half juli – niet 1 juli – zal zijn tegen de tijd dat alle volwassenen in Nederland die een vaccin willen, hun eerste prik.

Wat vindt u van het ontspanningsplan van de Nederlandse overheid? Vertel het ons in de reacties hieronder!

Feature afbeelding: Elina Sazonova / Pexels

[ad_2]

Source link

Translate »