Pfizer gebruikt Nederland om miljarden winst te beschermen tegen belastingen – DutchReview

[ad_1]

Pfizer is het afgelopen jaar een begrip geworden en genereert daardoor een aardig stuk geld – meer nog, aangezien het bedrijf ontkomt aan het betalen van miljoenen aan belasting.

Door het grootste deel van zijn winst om te leiden via belastingparadijzen zoals Nederland, Luxemburg en Ierland, blijven de miljarden aan winst van Pfizer grotendeels belastingvrij.

Het onderzoeksjournalistiekplatform Follow the Money (FTM) publiceerde de bevindingen en voerde aan dat Pfizer ondanks het feit dat onderzoek naar coronavirusvaccins wordt betaald met belastinggeld, ontsnapt aan de klauwen van de belastingdienst in meerdere landen.

Belastinggeld gaat naar binnen, maar komt er niet uit

Het bedrijf zal dit jaar naar verwachting 21 miljard euro aan omzet hebben dankzij het coronavirusvaccin dat het samen met het Duitse bedrijf BioNTech creëerde. FTM meldt dat Pfizer zegt dat de winstmarge “hoog is in de jaren twintig” – als de winstmarge slechts 25% is, verdient het bedrijf 5,2 miljard euro.

“Er is altijd veel geld uitgegeven aan de farmaceutische industrie, en dat wordt nu veel meer”, vertelt Vincent Kiezebrink van de Stichting voor Onderzoek naar Multinationale Ondernemingen (SOMO), een onafhankelijke onderzoeksgroep, aan FTM. “Die bedrijven worden alleen maar machtiger. En hoewel er veel publiek geld gaat naar de ontwikkeling van medicijnen, maakt deze industrie veel gebruik van belastingparadijzen. ”

LEES MEER | Nederland is een top-drie belastingparadijs voor multinationals en de superrijken

De jaarverslagen van Pfizer bevestigen hetzelfde: in 2019 vermeldt het een “effectief belastingtarief” van 13,5%, of ongeveer $ 2 miljard USD. Dat is echter alleen in het thuisland van het bedrijf: ondanks een kantoor in Nederland met 220 medewerkers, betaalt het bedrijf niets volgens het jaarverslag:

“In overeenstemming met de Nederlandse belastingwetgeving wordt CPPI CV als transparant beschouwd voor Nederlandse belastingdoeleinden en is daarom niet onderworpen aan Nederlandse vennootschapsbelasting of dividendbelasting”, aldus het rapport.

LEES MEER | Shell geeft toe geen vennootschapsbelasting te betalen: is Nederland een belastingparadijs voor multinationals?

Het bedrijf zegt in een reactie op FTM dat Pfizer zaken doet in meer dan 150 landen over de hele wereld. “Te allen tijde en waar we ook actief zijn, leeft Pfizer alle boekhoudkundige en belastingwetten na en betaalt alle verschuldigde belastingen.”

Vind je dat Nederland moet blijven fungeren als belastingparadijs voor bedrijven? Vertel ons je mening in de reacties hieronder!

Feature afbeelding: US DoD / Lisa Ferdinando / Flickr / CC2.0

[ad_2]

Source link

Translate »