Pas op voor die floaters! Hoge niveaus van poepbacteriën gemeten in Nederlands strandwater – DutchReview

[ad_1]

Denk je erover om naar het strand te gaan om wat van die “vitaminezee” op te snuiven? Voordat je je badkleding en zonnehoed pakt, controleer je het niveau van poepbacteriën op je plaatselijke strand – ja. 🙃

Volgens RTL Niuews is het afgelopen jaar op meer dan 50 stranden, meren en rivieren te veel fecale bacteriën gemeten.

Zwemmen in rioolwater

Katwijk in Zuid-Holland trekt in de zomer veel zonaanbidders, surfers en vakantiegangers vanwege de (normaal gesproken) mooie stranden. Uit metingen van Rijkswaterstaat blijkt echter dat het een van de stranden is waar regelmatig te veel poepbacteriën worden aangetroffen.

Het aanhoudend hoge gehalte aan bacteriën ontstaat doordat rioolafval soms in zee wordt geloosd (sorry, wat?). Een strandjutter in Katwijk meldt dat wattenstaafjes, tampons en tandenborstels veel voorkomen op het strand.

Het rioolwater spoelt de zee in precies daar waar zwemmers en surfers genieten van de golven. 🤢

Surfen: ziek – maar niet op een goede manier

Overtollige poepbacteriën zijn niet alleen een probleem voor de netheid. Het is ook een gezondheidsprobleem.

De fecale bacteriën E.coli en Enterococcen kunnen ervoor zorgen dat u moet braken of diarree krijgt, wat vooral gevaarlijk kan zijn voor kinderen en ouderen.

Meerdere surfers zijn ziek geworden na een surfsessie in Katwijk. Een surfer deelde deze ervaring online: “Net een avond surfsessie gehad in Katwijk. De zee was bezaaid met afval.” Hij gaat verder met te zeggen dat “na een surfsessie, hard haasten om op tijd thuis te zijn … ja, weer diarree. Wat is dat toch met die surfspot in Katwijk? Absoluut geen aanrader!”

Vanwege problemen met het regelmatig meten van poepbacteriën in het water, stelt Rijkswaterstaat dring er bij zieke surfers op aan hun ervaringen te melden. 🤙

Uitdagingen met metingen

Op dit moment meet Rijkswaterstaat twee keer per maand de niveaus van E.coli en Enterococcen. Microbioloog en zwemwaterexpert Anniek de Jong van onderzoeksinstituut Deltares in Delft zegt dat de bacterieniveaus veel vaker gemeten moeten worden.

Omdat het twee tot drie dagen duurt voordat de resultaten van de tests binnenkomen, kan de waterkwaliteit veranderen tegen de tijd dat er zwemadviezen kunnen worden gegeven.

Momenteel ontwikkelt Deltares echter een nieuw systeem om de hoeveelheid fecaliën in het water te meten. Met dit systeem kunnen mensen de niveaus controleren op dezelfde dag dat ze willen gaan zwemmen.

Maar totdat het nieuwe systeem in werking treedt, zijn zwemmers zich vaak niet bewust van de bacteriën in het water.

Tegenzin om stranden te sluiten

Volgens de provincie Zuid-Holland is het niet nodig om een ​​strand te sluiten vanwege het hoge gehalte aan E.coli en Enterococcen.

De provincie heeft met de GGD overlegd over de noodzaak van een zwemverbod op het strand in Katwijk, maar kreeg het advies dit niet op te leggen.

Het strand in Katwijk wordt bewaakt door de Rijkswaterstaat en als er rioolwater wordt gedetecteerd, wordt zwemmers geadviseerd het water 24 uur te vermijden.

De zomer is gered! Over het algemeen zijn Nederlandse stranden veilig om op te zwemmen

Momenteel wordt er bijna niet gewaarschuwd voor de soms gevaarlijke niveaus van fecale bacteriën. Marleen van Rijswick (hoogleraar Europees en Nationaal Waterrecht aan de Universiteit Utrecht) ziet een zwemverbod in ernstige situaties echter als een noodzakelijk kwaad.

Over het algemeen zijn de stranden in Nederland veilig om in te zwemmen. Daarom benadrukt ze dat een zwemverbod alleen is voor “structurele oorzaken die niet kunnen worden opgelost”.

Een probleem dat de professor voorspelt als stranden zouden sluiten vanwege een zwemverbod, is dat mensen zich er misschien niet aan houden. Ze stelt dat “het ook typisch Nederlands is om te gaan zwemmen waar het niet mag.” 😂

Hoe is het water op jouw strand?

De plekken met de meest voorkomende poepbacteriën zijn op het Noord-Hollandse strand Oud Valkeveen; de Groningse Zeestrand Termunten; de Oude Pol in Gelderland; en het Zuid-Hollandse strand Katwijk aan Zee Boulevard Noord.

RTL Nieuws biedt een interactieve kaart waarop u de metingen voor uw gebied van de afgelopen twee jaar kunt zien.

Hebben jullie hier ervaringen mee op Katwijk of een van de andere stranden? Vertel het ons in de reacties hieronder!

Feature Image: Abuzer van Leeuwen/Geleverd

[ad_2]

Source link

Translate »