Nieuwe malware plundert de bankrekeningen van Nederlandse Android-gebruikers – DutchReview

[ad_1]

Tienduizenden Android-smartphones in Nederland zijn besmet met malware die geld probeert te stelen van bankrekeningen. Het virus wordt verspreid via sms-berichten met informatie voor het volgen van pakketten.

In het bericht staat dat er een pakket naar je is verzonden en dat je het kunt volgen met een app. Deze app is echter niet beschikbaar in de Google app store. Dit betekent dat u het handmatig moet installeren, waardoor uw smartphone wordt geïnfecteerd met de malware.

Volgens RTL Nieuws hebben onlangs tienduizenden Nederlandse Android-gebruikers deze nep-apps van UPS en DHL geïnstalleerd.

Je geld stelen

De malware probeert vervolgens geld van uw bankrekening te stelen door in het geheim het bedrag en rekeningnummer aan te passen op bestaande transacties in uw bank-app. U denkt dat u € 50 overmaakt naar uw vriend, maar in plaats daarvan maakt u duizenden euro’s over naar een buitenlandse bankrekening. De malware controleert ook of je een app voor cryptocurrencies hebt en plundert die accounts ook.

Als de malware op je telefoon staat, is de kans groot dat je bankrekening wordt geplunderd, zegt cybersecurity-expert Cengiz Han Sahin. De enige manier om te weten of u hier last van heeft, is door uw banksaldo te controleren.

Waar hebben ze mijn telefoonnummer vandaan?

Als een Android-telefoon is geïnfecteerd met de malware, verzamelt deze alle ’06’-nummers uit de contactenlijst. Deze telefoonnummers ontvangen dan ook een sms waarin ze worden uitgenodigd om een ​​pakket te volgen. Hierdoor is het virus zeer wijdverspreid.

Is mijn telefoon geïnfecteerd?

Als u zich niet herinnert dat u een UPS- of DHL-app heeft gedownload, kunt u dit controleren in de instellingen van uw telefoon. De malware blokkeert de toegang tot uw lijst met apps, dus als onder “bekijk alle apps” in uw instellingen de lijst is geblokkeerd, is uw telefoon waarschijnlijk geïnfecteerd.

De enige manier om van de malware af te komen, is door uw smartphone terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Hoewel dit betekent dat u bepaalde gegevens, zoals foto’s en WhatsApp-berichten, kunt verliezen als u er geen back-up van hebt gemaakt, is het opnieuw instellen noodzakelijk. Volgens Sahin “is het vrij moeilijk om de malware volledig van je telefoon te krijgen zonder de reset.”

De malware infecteert alleen Android-telefoons. Hoewel mensen met een iPhone dit sms-bericht kunnen ontvangen, loopt hun apparaat geen risico, zelfs niet als ze de app downloaden. Voor Android-gebruikers is het enige gevaar eigenlijk het downloaden van de app. Door op de link in het sms-bericht te klikken, loopt hun telefoon geen risico.

Gekke spelfouten

Veel van de sms-berichten zijn niet in het juiste Nederlands geschreven en bevatten fouten, zoals “volg je pakket hore” in plaats van “volg je pakket hier”. Desondanks zijn er nog steeds tienduizenden mensen gevallen voor de zwendel.

In een wereld waarin we steeds meer afhankelijk zijn van online bestellen en het gebruik van apps van bezorgbedrijven, is het begrijpelijk dat deze zwendel zo ver reikt. Sahin waarschuwt echter dat “het belangrijk is dat u dergelijke apps altijd installeert vanuit de app store van Google, Google Play.”

Bent u getroffen door dit virus? Vertel het ons in de reacties hieronder!

Afbeelding: Abuzer van Leeuwen / SmartMockups

[ad_2]

Source link

Translate »