Nederlandse gemeenten kijken stiekem naar burgers via sociale media – DutchReview

[ad_1]

Vorige maand kwamen Nederlandse Facebook-gebruikers erachter dat hun persoonlijke gegevens waren gelekt, nu is er meer slecht nieuws. Nederlandse gemeenten blijken via sociale media op grote schaal burgers in de gaten te houden. Dit doen ze door illegaal nepaccounts te gebruiken.

Dat blijkt uit onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. Daaruit bleek dat bijna een op de zes gemeenten nep-socialemedia-accounts gebruikt om burgers in Nederland te monitoren.

Gemeenten creëerden nepaccounts op sociale media om onder valse namen Facebook-groepen binnen te gaan. Dit was vaak om inzicht te krijgen in mogelijke demonstraties en protesten. Ambtenaren gebruikten deze nepaccounts ook om inkomsten op Marktplaats te volgen, om fraude bij sociale bijstand op te sporen en om vluchtverhalen van asielzoekers te bekijken.

Volgens de Volkskrant is dit een methode die alleen door politie of geheime diensten mag worden gebruikt.

Onduidelijkheid over de wet

Volgens het onderzoek wisten veel gemeenteambtenaren niet dat hun optreden in strijd was met de wet. Meer dan de helft van de 156 ondervraagde Nederlandse gemeenten wist niet welke privacywetgeving op hen van toepassing was.

Simpelweg verboden

Zoals je zou verwachten, is dit een ernstige inbreuk op het recht op privacy. Dat bevestigt hoogleraar Recht en Data Science aan de Universiteit Leiden, Bart Custers. Hij zei tegen de Volkskrant dat “het gewoonweg verboden is. Gemeenten mogen geen rechercheur spelen voor politie of inlichtingendienst. ”

LEES MEER | Zwarte Piet-pagina’s verwijderd van Facebook

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft gereageerd op de Volkskrant die zegt nog geen duidelijk beeld te hebben van online monitoring. Wel bevestigde het dat het momenteel bezig is met een inventarisatie van alle zaken, maar een woordvoerder van de vereniging wilde daar volgens de NOS niet verder op ingaan.

Wat vind je van deze nepaccounts? Laat het ons weten in de comments!

Feature afbeelding: Glenn Carstens / Unsplash

[ad_2]

Source link

Translate »