Nederlandse artsen bedachten een manier om verspilling van coronavirusvaccins te voorkomen – DutchReview

[ad_1]

Nadat mensen verontwaardigd waren over het nieuws dat Nederlandse huisartsen coronavirusvaccins weggooiden, hebben artsen een oplossing bedacht. Nederlandse huisartsen en instellingen met overgebleven coronavirusvaccins kunnen deze nu herverdelen via een website die gisteren live is gegaan.

Mensen die zich willen laten vaccineren maar nog geen officiële uitnodiging van het RIVM hebben ontvangen, kunnen zoeken op prullenbakvaccin.nl. De website zal hen doorverwijzen naar een aanbieder met overgebleven vaccins binnen 20 kilometer van hun woonplaats, meldt de NOS.

De website is opgezet door Amsterdam UMC-chirurg Marlies Schijven, huisarts in opleiding Bernard Leenstra en softwareontwikkelaar Anees Saban. Het belangrijkste doel van prullebakvaccin.nl is om te voorkomen dat vaccins tegen het coronavirus worden weggegooid. Op deze manier kunnen ze overgebleven vaccins aanbieden aan degenen die een injectie willen krijgen.

“Als ik dankzij dit initiatief geen vaccins meer hoef weg te gooien, zou dat geweldig zijn. Ik heb hier vreselijk zieke mensen gezien en het doet gewoon pijn als je vaccins moet weggooien ”, zegt Leenstra.

Eigen richtlijnen maken

Er zijn officiële richtlijnen over wat te doen met resterende vaccins, maar deze waren niet altijd duidelijk. Daarom zijn GGD’s en huisartsen begonnen met het opzetten van hun eigen systemen om vaccinverspilling te voorkomen, al dan niet in overeenstemming met de officiële richtlijnen.

Een onderwerp van discussie was het AstraZeneca-vaccin, dat in Nederland werd onderbroken voor mensen onder de 60 jaar. Volgens de Koninklijke Nederlandse Medische Vereniging kunnen personen onder de 60 onder strikte voorwaarden door AstraZeneca worden ingeënt, zeker als het gaat om het voorkomen van verspilling.

“Ik vind het belachelijk om te weigeren dit vaccin te geven aan mensen onder de 60 jaar. Het is mijn taak om goede voorlichting te geven over de uiterst zeldzame bijwerkingen. Al die onzekerheid had niet nodig mogen zijn ”, stelt Leenstra.

Ministerie van Volksgezondheid keurt het niet goed

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid vindt het idee weloverwogen maar ‘niet verstandig’. Het stelt dat de distributie van vaccins moet worden bepaald door het RIVM.

Artsen met overgebleven vaccins zouden in theorie in staat moeten zijn om overgebleven vaccins te herverdelen via “vaccinatiemakelaars” die de nationale vaccinatiestrategie volgen. Dit betekent dat de meest kwetsbaren en ouderen de eersten moeten zijn die overgebleven vaccins moeten krijgen.

Restjes gebruiken

Het doel van prullebakvaccin.nl is echter niet om te vaccineren op basis van de door het ministerie vastgestelde groepen. “We gebruiken restjes. Die zijn er altijd en kunnen niet altijd naar de groep gaan die volgens het ministerie aan de beurt is ”, zegt Marco Blanker – een huisarts die vorige maand 60 doses van het vaccin moest weggooien.

Hij voegt eraan toe dat wat dit initiatief doet ‘niet in conflict is, maar eerder het beleid van het ministerie ondersteunt, in die zin dat we voorkomen dat zelfs maar één dosis wordt weggegooid’.

Wat vind je van dit initiatief? Vertel het ons in de reacties hieronder!

Feature afbeelding: Braňo / Unsplash

[ad_2]

Source link

Translate »