Nederland verbiedt wegwerpplastic (eindelijk!) – DutchReview

[ad_1]

Wat willen we? om een ​​einde te maken aan plasticvervuiling! Wanneer willen we het? Gisteren!

Welnu, de Nederlandse overheid heeft ons een duwtje in de rug gegeven omdat ze twee dagen geleden (bijna) al het plastic voor eenmalig gebruik hebben verboden. Producenten en importeurs in Nederland mogen namelijk sinds 3 juli geen producten meer op de markt brengen die gemaakt zijn van single-use plastics.

LEES MEER | Hoger minimumloon en geen alcoholkortingen meer: ​​laatste wetswijzigingen vanaf 1 juli

Onderdeel van de EU-richtlijnen voor eenmalig gebruik van kunststoffen (SUP)

Hoewel Nederland met veel dingen de eerste was, staan ​​ze niet alleen in het verbod op plastic voor eenmalig gebruik. De nieuwe wet maakt deel uit van de SUP-richtlijnen van de EU die in juni 2019 zijn aangenomen.

Afgezien van het verminderen van plasticvervuiling (vooral in onze oceanen), is het doel van de nieuwe SUP-richtlijnen om de impact van plastic “op de menselijke gezondheid te verminderen, evenals om de overgang naar een circulaire economie te bevorderen met innovatieve en duurzame bedrijfsmodellen, producten en materialen.”

Volgens de EU-richtlijn moesten de lidstaten voor 3 juli maatregelen in werking hebben gesteld. Deze moeten de circulatie van bepaalde plastic producten voor eenmalig gebruik op de EU-markt voorkomen.

Welke kunststoffen zijn verboden?

Veel, maar niet alle plastic voor eenmalig gebruik is illegaal om te produceren, importeren en verkopen. Het verbod op plastic voor eenmalig gebruik geldt voor:

  • Producten gemaakt van onder invloed van zuurstof afbreekbare kunststoffen
  • Ballonstaven (behalve voor professioneel gebruik)
  • Wattenstaafjes (behalve voor gebruik in de medische industrie)
  • Voedselcontainers en drankcontainers van polystereenschuim, evenals bekers
  • Rietjes (behalve als ze voor medisch gebruik zijn)
  • Roerders
  • Bestek
  • Borden

Hoe wordt deze vervangen?

Bij voorkeur zouden herbruikbare producten het alternatief moeten zijn. Voor veel fastfoodrestaurants zijn papier, hout of andere natuurlijke materialen zonder toevoegingen of chemische aanpassingen vanaf nu echter de naam van het spel!

Bamboe en metaal zijn ook populaire, maar duurdere alternatieven – verwacht dus geen metalen lepel bij je McFlurry. 😉 (Voor iedereen die geïnteresseerd is, McDonald’s is voornamelijk overgestapt op alternatieven van karton en hout.)

Maar ik kreeg gisteren een plastic vork voor mijn “friet”!

Ja, dat zou kunnen. Terwijl het verbod zaterdag van kracht werd, mogen producenten, horeca, winkels, enz. hun bestaande voorraad verkopen of opgebruiken. (We proberen toch afval te verminderen.)

Hierdoor kan het even duren voordat het gebruik van wegwerpplastic volledig is uitgefaseerd. Tot die tijd kun je nog steeds een plastic vork, rietje of bord krijgen als je je late trek in je favoriete snackbar bevredigt.

Betere etikettering

Die plastic producten voor eenmalig gebruik die niet verboden zijn, worden voortaan geëtiketteerd, zodat consumenten weten dat ze plastic bevatten. De etikettering laat ook zien hoe het product op verantwoorde wijze wordt afgevoerd en wat de negatieve gevolgen voor het milieu zijn als u dit niet doet.

De eerste van vele stappen

Dat is juist. Het huidige verbod is slechts het begin van een driejarig plan om plasticvervuiling tegen te gaan. 💪

De volgende fase omvat een initiatief genaamd uitgebreide producentenverantwoordelijkheidswetten (EPR). Dit omvat producenten die “bijdragen aan de inzameling van afval en het opruimen van zwerfvuil.” Hoewel de Nederlandse overheid niet duidelijk is hoe dit er in de praktijk uit gaat zien, gaat de eerste fase van ERP-wetten in januari 2023 in.

Wat vind jij van het verbod op plastic voor eenmalig gebruik? Is het je al opgevallen? Vertel het ons in de reacties hieronder!

Feature Afbeelding: andrewbalcombe@hotmail.com/Depositphotos

[ad_2]

Source link

Translate »