Nederland heeft gestemd! Vijf dingen die je moet weten over de Nederlandse verkiezingsuitslag van 2021 – DutchReview

[ad_1]

Welkom op de dag na de verkiezingen! We hebben maar liefst 17 partijen voor het Nederlandse parlement en ik kan me voorstellen dat jij, de internationale lezer, je nog steeds afvraagt ​​wat er net is gebeurd?

Nou, met bijna 90% van de verkiezingsresultaten binnen, wint Mark Rutte nog steeds terwijl links nog steeds verliest – terwijl er zich een pandemie afspeelt. En met 17 partijen in het parlement is het nogal lastig om erachter te komen hoe een nieuwe coalitieregering eruit zal zien; men heeft nu zowel een graad in politieke wetenschappen als wiskunde nodig om het hoofd rond de huidige politieke situatie en mogelijke coalities te wikkelen.

Dus laten we u internationale lezers helpen om inzicht te krijgen in dit meerpartijenstelsel en de Nederlandse verkiezingsuitslag van 2021.

1. Mark Rutte wint – opnieuw

Een hele generatie jonge mensen groeit op en heeft alleen Mark Rutte gekend als premier van Nederland. Uiteindelijk; geen mislukte afhandeling van de coronacrisis of kinderopvangschandaal was voldoende om mensen ervan te weerhouden opnieuw op Rutte te stemmen.

Andere partijen zullen misschien anders zeggen, maar een groot deel van de Nederlanders vertrouwt wederom op de opgewekte, fietsende Mark “Teflon” Rutte. In 2022 gaat hij Ruud Lubbers voorbij en wordt hij de langstzittende premier van Nederland.

En als je het mij vraagt, gaat hij misschien nog vier jaar mee bij de verkiezingen van 2025. Hij houdt van het werk en de Nederlanders houden van hem op het werk.

2. Links verliest hard

Nederland is geen evenwichtig politiek land. De (midden) -rechts is altijd iets groter dan de linkerzijde. Maar deze keer hadden de drie linkse partijen: PvdA (arbeid – gelijke tred houden met hun Britse tegenhanger), GroenLinks en SP (socialisten) allemaal zeer teleurstellende resultaten.

Samen winnen deze linkse partijen slechts ongeveer 25 zetels, veel minder dan de bijna 30 zetels die de extreemrechtse partijen krijgen.

Blijkbaar gaf de gemiddelde Nederlandse kiezer niet zoveel om betaalbare woningen en de verzorgingsstaat. Deze drie partijen moeten zichzelf nu opnieuw uitvinden en uitzoeken hoe ze een breder publiek kunnen aanspreken, misschien is een fusie een manier om te gaan?

Als je door deze uitkomst in de war bent, is het waarschijnlijk goed om te weten dat je waarschijnlijk in een bubbel zit met jonge, internationaal ingestelde Nederlanders die op linkse partijen stemmen. Helaas voor de jonge stadsmensen houdt een groot deel van Nederland niet zo van die ideeën.

3. D66 en “potentiële” eerste vrouwelijke premier van Nederland Sigrid Kaag winnen ruimschoots

Iedereen verwachtte dat Mark Rutte zou winnen. Maar de peilingen waren minder duidelijk over wie op de tweede plaats zou komen. Zou het Wilders zijn? Of misschien het christen-democratische CDA met de “presidentiële Hoekstra”? Of D66 met Sigrid Kaag, de ietwat elitaire maar doorgewinterde diplomaat?

Toen de exit-poll viel:

Het ziet er naar uit dat D66 vandaag zal verschijnen met 24 stoelen, dit zijn er drie minder dan de maar liefst 27 van de exit poll van gisteren. Desalniettemin is het een geweldig resultaat voor de progressieve liberale D66 en het resultaat van een briljante campagne die Sigrid Kaag positioneerde als het “verse vrouwelijke alternatief” voor Mark Rutte.

Ze krijgt hoe dan ook een grote stem in de nieuwe coalitie en streeft ernaar Rutte over vier jaar te verslaan.

4. Er komt een recordaantal partijen het parlement binnen

Seks is natuurlijk geweldig, maar heb je ooit de spanning gevoeld van het omgaan met een Nederlands stembiljet?

Zo’n stemming brengt een grote partij nieuwe politieke partijen voor het parlement met zich mee. Zoals het er nu uitziet, zullen er maar liefst 17 (!) Partijen aanwezig zijn in het Nederlandse parlement, zo veel is er sinds 1918 niet meer geweest. Dus wie zijn de nieuwe kids on the block?

JA21

Er is JA21 – rechtse populisten die zich afscheiden van Thierry Baudets door samenzweringen geteisterde Forum voor Democratie nadat beschuldigingen van antisemitisme en racisme daar hoogtij vierden. Ze zijn ingesteld voor vier stoelen.

Volt

Dan is er Volt. Ondanks de overlap met D66 slaagden ze erin om een ​​buzz op gang te brengen met het jonge en internationaal ingestelde publiek en nu krijgt de pan-Europese partij drie zetels.

Bij1

Er is Bij1 – die staat om één stoel te krijgen – met zwarte activistische frontvrouw Sylvana Simons.

BBB

Er is de BBB die staat voor de Farmer-Citizen-Movement en het lijkt erop dat ze ook één stoel zullen krijgen.

5. We zullen een nieuwe coalitie hebben – maar waarschijnlijk zal er niet zo veel veranderen

Dus winnaars, verliezers en heel veel nieuwkomers. Wat betekent dit op de lange termijn voor de Nederlandse politiek en uiteindelijk voor Nederland?

Welnu, er moet een coalitie worden gevormd, waarschijnlijk een met in ieder geval de VVD, D66 en CDA. Maar er is minstens één andere partij nodig om een ​​meerderheid in de senaat te krijgen.

Belangrijk is ook dat in Nederland de samenstelling van de senaat heel anders is dan die van het parlement.

De regering moet het nu eens worden over vier, misschien vijf, partijen die op hun beurt zullen afspreken wat ze moeten doen als de crisis voorbij is. Hoe pakken ze de klimaatverandering, de groeiende ongelijkheid in de samenleving en de huisvestingscrisis aan?

Het antwoord is waarschijnlijk niet door linkse sociale ideeën te volgen, ze kregen niet het vertrouwen van de kiezers. Tegelijkertijd zal het waarschijnlijk niet gebeuren door extreemrechtse populistische ideeën te volgen; Rutte en Kaag hebben Wilders en Baudet al uitgesloten van een mogelijke coalitie.

De druk is op dit moment, aangezien niemand politieke spelletjes zal waarderen terwijl het land een schijnbaar eindeloze lockdown doormaakt.

Kijkend in de toekomst kan men zich een coalitie voorstellen die niet veel verschilt van de coalitie die Nederland de afgelopen vier jaar had.

Hoewel Nederland het misschien wel goed doet met een stabiele regering die wordt geleid door de vrolijke fietser Mark Rutte tijdens het eindspel van de pandemie, is het algemene gevoel in het land dat er verandering nodig is. Gezien de gelijkenis tussen deze verkiezingsresultaten en de laatste, is het onwaarschijnlijk dat die verandering zal plaatsvinden.

Wat was volgens jou de grootste afhaalmaaltijd van de Nederlandse verkiezingsuitslag van 2021? Ben jij blij met nog vier jaar voor Mark Rutte?

Afbeelding: Sebastiaan Ter Burg / Flickr / CC 2.0[ad_2]

Source link

Translate »