mirco drop in infections, will it be enough to open the terraces in a month? – DutchReview

[ad_1]

Het RIVM heeft zijn wekelijkse coronaviruscijfers over de periode van 2 maart tot en met 9 maart vrijgegeven. Het aantal besmettingen is licht gedaald ten opzichte van de week ervoor.

De avondklok die sinds 23 januari in Nederland van kracht is, is verlengd tot 30 maart. Bepaalde andere kleinere maatregelen zijn echter versoepeld.

Deze versoepelingen zijn gisteravond in een persconferentie aangekondigd door premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Met name kondigde De Jonge aan dat terrassen tegen Pasen zouden kunnen openen als het R-tarief voldoende daalt.

Nieuw aantal besmettingen

Het RIVM meldde de afgelopen week 31.959 nieuwe besmettingen in Nederland. Dit is een kleine daling ten opzichte van het aantal van 31.984 nieuwe infecties van de week ervoor. Maar maar liefst 14% meer mensen werden getest, dus het aantal positieve tests is zelfs gedaald: 8,1% deze week vergeleken met 8,9% vorige week. Het RIVM noemt dit een goede zaak, aangezien er nu meer mensen met corona worden opgespoord en thuisblijven.

Sterfgevallen

Het aantal patiënten dat is overleden aan COVID-19-gerelateerde complicaties is ook afgenomen. Deze week zijn 269 mensen overleden, tegenover 309 de week ervoor.

Ziekenhuisopnames

Ziekenhuisopnames lopen terug, maar het aantal opnames op de IC is licht gestegen. De afgelopen week waren er 1.145 nieuwe opnames op de verpleegafdeling en 271 nieuwe patiënten op de IC. De week ervoor waren dat er respectievelijk 1.191 en 223.

De Nederlandse regering blijft bezorgd over de nieuwe varianten van het coronavirus en over de derde besmettingsgolf, maar sommige maatregelen zijn versoepeld.

Meer sporten en winkelen

Tijdens de persconferentie van gisteravond maakte Rutte bekend dat winkels meer klanten per dag kunnen toelaten, 27-plussers groepssporten kunnen beoefenen en kinderzwemlessen kunnen hervatten.

Op 16 maart mogen winkels 1 persoon in hun winkel hebben per 25m2 ruimte. Dit betekent dat er op een bepaald moment meerdere personen op een verdieping mogen zijn, zolang ze maar 25m2 ruimte hebben. Er zijn echter maximaal 50 personen.

Avondklok verlengd

De avondklok is verlengd tot 30 maart. Er geldt een uitzondering voor de Nederlandse algemene verkiezingen, zodat de stemmen kunnen worden geteld.

De verkiezingsdag is 17 maart, maar sommige kiezers kunnen hun stem uitbrengen op 15 en 16 maart, dus deze 3 dagen zal er ook een schorsing zijn van de avondklok voor degenen die aan de stembus werken of degenen die terugkeren van hun stemming.

Reisverbod voor het VK opgeheven

Het verbod op vluchten en veerboten vanuit het VK wordt vanavond om middernacht opgeheven. Het ministerie van Volksgezondheid heeft gezegd dat de Britse variant van het virus zich al in Nederland heeft verspreid in een mate waarin het reisverbod niet langer gunstig is.

Terwijl het verbod op vluchten tussen het VK en Kaapverdië is opgeheven. Het huidige vliegverbod tussen Nederland en Zuid-Afrika en enkele landen in Zuid-Amerika is verlengd.

Eerste prikken in juli?

Gisteravond beweerde minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge nogmaals dat elke volwassene in Nederland zijn eerste dosis van het vaccin tegen juli kan krijgen als alles goed gaat wat betreft de bevalling.

Hij heeft ook gezegd dat de Nederlandse regering het idee onderzoekt om slechts één dosis van de vaccinatie te geven aan degenen die coronavirus-symptomen hebben gehad. Op dit gebied is echter meer onderzoek nodig.

Volg DutchReview op Facebook voor het laatste nieuws over de komende coronavirusmaatregelen.

Feature afbeelding: Laura James / Pexels

[ad_2]

Source link

Translate »