Mark Rutte (VVD) wint opnieuw, Kaag (D66) tweede – DutchReview

[ad_1]

De exit poll is net binnen en hoewel een of twee stoelen van eigenaar kunnen wisselen, is de algemene uitkomst duidelijk. Zittend premier Mark Rutte en de VVD winnen opnieuw de verkiezingen met naar verwachting 35 zetels van de 150 beschikbare zetels in het Nederlandse parlement.

Normaal gesproken wordt de leider van de grootste partij premier. Mark Rutte (VVD) wordt daarmee de langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis.

Direct daarna verslaat Sigrid Kaag van D66 met maar liefst 27 zetels Wilders met zijn PVV die met 17 zetels op de derde plaats komt. Hoekstra en het CDA eindigen met 14 zetels. De partijen aan de linkerkant: PvdA, SP en GroenLinks leveren allemaal tegenvallende resultaten op.

Nederlandse verkiezingen: strijd om de tweede plaats

Op de een of andere manier is het enige element van spanning bij deze verkiezingen welke partij op de tweede plaats komt. Dit is belangrijk, niet alleen op symbolisch niveau, maar ook omdat het kan beslissen wie minister van Financiën wordt. Rutte heeft Wilders (of Baudet trouwens) al uitgesloten van deelname aan een nieuwe coalitie. Veel mensen kijken daarom ook of het CDA of D66 de grotere partij wordt, aangezien deze partijen waarschijnlijk weer zullen deelnemen aan de aanstaande coalitie. Het lijkt erop dat D66 de felbegeerde tweede plaats inneemt.

Een ander belangrijk punt uit de peilingen is het grote aantal partijen dat waarschijnlijk hun eerste zetels in het parlement krijgt. Volt staat bijvoorbeeld voor 4 zetels.

Klik op de tweet om te zien waar de andere stoelen naartoe gaan

De exit-poll van IPSOS / NOS wordt als redelijk nauwkeurig beschouwd. Hoewel er bij deze verkiezing een grotere onzekerheidsmarge bestaat sinds het relatief grote aandeel stemmen per post en de drie dagen van stemmen.

Dus wat gebeurt er nu en wie zitten er in de nieuwe Nederlandse coalitie?

Vanavond weten we misschien wie de winnaars en verliezers zijn, maar wat we nog niet zeker weten, is wie er wel of niet in de Tweede Kamer zal zitten. Na woensdag heeft de Kiesraad een paar dagen nodig om de uitslag vast te stellen, de voorkeurstemmen te tellen en de resterende zetels toe te wijzen.

De vorming van een kabinet begint normaal gesproken op donderdag, wanneer de voorzitter van het parlement – Khadija Arib – de nieuw gekozen groep leiders van politieke partijen ontvangt. Deze leiders kiezen een ontdekkingsreiziger of verkenner (verkenner), die met andere politieke partijen zullen praten om te zien wie deel wil uitmaken van een regerende coalitie. Partijen die stemmen hebben verloren, stellen zich meestal niet op. Wanneer de verkenner met alle partijen heeft gesproken en een eindrapport heeft opgesteld, zal de nieuwe Tweede Kamer (die op 31 maart zitting neemt) een informateur die dan echt aan de slag gaan.

Het is gebruikelijk dat de grootste partij het voortouw neemt en zorgt verkenner en informateur (de persoon die de coalitie samenstelt) en later de formateur (die met toekomstige ministers spreekt), maar niet voordat de stemmen zijn geteld. Dit alles kan vele maanden duren, maar er heerst een algemeen gevoel in het land dat dit proces niet langer dan een paar weken mag duren om een ​​stabiele regering te creëren tijdens de coronaviruspandemie.

Maar je kunt er zeker van zijn dat de VVD al een lijst met namen klaar heeft staan ​​voor de centrale formatieposities.

Zo te zien nog 4 jaar Mark Rutte na deze Nederlandse verkiezingen! Wat vind je daarvan en de exitpolls?

Feature afbeelding: Arno Mikkor / Flickr / CC2.0[ad_2]

Source link

Translate »