Hoe een Nederlandse bankrekening te openen: ultieme gids – DutchReview

[ad_1]

Je bent naar Nederland verhuisd (of misschien binnenkort) en ineens overvalt het je — moet je een Nederlandse bankrekening openen? In de meeste gevallen is het antwoord ja!

Voor internationals kan het echter verwarrend zijn om je weg te vinden in de Nederlandse bankwereld. Zoals hoe Nederlanders dol zijn op kaarten en zelden contant geld gebruiken! Maar niet zomaar een kaart: in Nederland is de pinpas je gouden toegangsbewijs voor vrijwel alles.

Waarschuwing! Uw internationale bankkaarten werken waarschijnlijk niet in Nederland. Om onaangename verrassingen bij het afrekenen te voorkomen, heb je een Maestro- of VPay-betaalpas nodig. Gelukkig krijg je er een als je een Nederlandse bankrekening opent!

Om u te laten betalen voor uw stroopwafels in een mum van tijd, hier is alles wat u moet weten over het openen van een bankrekening in Nederland!

LEES MEER | Alles wat u moet weten over bankieren in Nederland: pinpassen, creditcards en online banken

Hoe open je een Nederlandse bankrekening

Er zijn een paar dingen die je op orde moet hebben, maar als het eenmaal is geregeld, is het heel eenvoudig om een ​​Nederlandse bankrekening te krijgen! Volg gewoon deze eenvoudige stappen:

Kies je nieuwe Nederlandse bank en je rekeningtypes

Bij het kiezen van uw Nederlandse bank is het een goed idee om een ​​beetje onderzoek te doen om erachter te komen welke bank het beste bij u past. Er zijn drie grote banken in Nederland: ABN Amro, ING, Rabobank.

Natuurlijk zijn de beste banken voor Nederlanders niet per se de beste banken voor internationals. Zowel ABN AMRO als ING bieden Engelse websites aan, maar sommige challenger-banken, zoals bunq, zijn gebouwd voor buitenlanders — met ondersteuning voor verschillende talen en gemakkelijke internationale overboekingen.

LEES MEER | Dit zijn de beste banken voor expats in Nederland

Verzamel uw identificatiedocumenten en BSN

Om een ​​Nederlandse bankrekening te openen nadat je in Nederland bent aangekomen, heb je de volgende documenten nodig:

 • ID-bewijs (paspoort of identiteitskaart)
 • Bewijs van adres (bijvoorbeeld uw huurcontract of een energierekening)
 • Jouw Nederlandse verblijfsvergunning of inschrijving bij de Buitenlandse Politie (Als u geen EU-burger bent)
 • Burgerservicenummer (BSN)

U ontvangt uw BSN (burgerservicenummer) als u zich inschrijft bij uw nieuwe Nederlandse gemeente. Als je nog geen BSN-nummer hebt, staan ​​sommige banken, zoals bunq of ABN AMRO, toe dat je dit later verstrekt.

Bezoek uw bank of meld u online aan

Laten we nu beginnen met de goede dingen: om uw Nederlandse bankrekening te openen, heeft u een paar opties: ga naar uw lokale bankkantoor of gebruik de website van de bank.

Boek een bijeenkomst bij een lokaal filiaal

Om uw identiteit te verifiëren bij het openen van een account, traditioneel banken zoals ING en Rabobank vereisen dat je naar een van hun kantoren gaat.

Je moet meenemen:

 • Correcte identificatie. U kunt een Nederlandse ID meenemen kaart, rijbewijs, diplomatiek paspoort, dienstpaspoort, verblijfsdocument of vreemdelingendocument type W.
 • Als u geen Nederlandse identiteitskaart heeft, moet u waarschijnlijk uw nationale identiteitskaart en een aanvullend document meenemen om aan te tonen dat u in Nederland woont, werkt, studeert of een huis bezit. Dit kan een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) zijn dat u heeft gekregen bij het verkrijgen van uw BSN, een arbeidsovereenkomst, een bewijs van inschrijving of een eigendomsinformatie (eigendomsinformatiedocument).

Laat op! Controleer altijd bij uw gewenste bank welk identiteitsbewijs zij het liefst bij u hebben.

Open uw account online

Je Nederlandse bankrekening openen zonder je pyjama uit te hoeven doen? Jij hebt het! Bij sommige banken, zoals bunq en ABN AMRO, kun je: een bankrekening openen in Nederland zonder naar de bank te gaan.

Als u een EU-paspoort en een BSN heeft, kunt u via de mobiele app van de bank een rekening openen bij ABN AMRO.

Niet uit de EU? Dan is bunq misschien wel jouw beste keuze! Het enige dat je nodig hebt om een ​​bankrekening bij bunq te openen, is hun mobiele app downloaden en je (niet-Nederlandse) ID uploaden — de eerste drie maanden heb je niet eens een BSN-nummer nodig.

Wacht tot je Nederlandse bankkaarten met de post aankomen

Na het openen van je gloednieuwe Nederlandse bankrekening kun je achterover leunen en wachten op je kaart- en bankrekeninggegevens!

meestal het duurt een week of zo voordat alles binnen is (je bankkaart en de gegevens die je nodig hebt om deze te activeren worden apart meegestuurd). Ze komen meestal in de volgende volgorde aan:

 1. Uw bankkaart
 2. Uw pincode
 3. Uw miniscanner om te gebruiken voor internetbankieren en online winkelen (als uw bank dit systeem gebruikt — daarover hieronder meer 😉).
infographic-met-de-geaccepteerde-bankkaarten-in-nederland-meest-geaccepteerde-maestro-vpay
Afbeelding: Samantha Dixon/DutchReview

Wetenswaardigheden over het openen van een bankrekening in Nederland

U heeft een Nederlandse bankrekening geopend en uw allerbelangrijkste debetkaart ontvangen – wat nu? Hier zijn een paar handige dingen om in gedachten te houden bij het bankieren in Nederland.

Kosten bankrekeningen in Nederland

De meeste banken in Nederland rekenen a maandelijkse of jaarlijkse vergoeding voor het hebben van een account met hen. Als je echter student bent, kun je meestal gratis een Nederlandse bankrekening openen (jaja!).

Andere te overwegen kosten zijn: aanvullende diensten zoals een verzekering of een creditcard. Houd er ook rekening mee dat er meestal een kleine vergoeding aan verbonden is: internationale bankoverschrijvingen.

Betalingen autoriseren: QR-codes en scanners

Na het openen van je Nederlandse bankrekening kan de pret beginnen: Shoppen! Om dingen online te kopen met je Nederlandse bankpas, moet je je betaling autoriseren. Dat kan door een QR-code te scannen met de bank-app op je telefoon of via een handige kleine scanner van je bank.

Of je nu de scanner of je telefoon gebruikt, komt echt neer op persoonlijke voorkeur. Sommige banken, zoals ABN AMRO, sturen u automatisch hun scanner (de “e.dentifier”) en vereisen dat u deze gebruikt wanneer u voor het eerst inlogt op hun internetbankiersysteem. Hierna kunt u overschakelen naar het gebruik van QR-codes – u hoeft zich geen zorgen te maken over een extra apparaat!

Andere banken, zoals ING, gebruiken standaard QR-codes, maar sturen u hun “ING-scanner” als u hier specifiek om vraagt. Het hebben van een scanner is handig als je geen smartphone of tablet hebt, of als je de bankieren app liever niet op je telefoon installeert.

Geld overmaken in Nederland: iDEAL & Tikkie

Nederlanders staan ​​bekend om, nou ja, gaand Nederlands. In plaats van dat iedereen zijn eigen bankkaart tevoorschijn haalt om zijn deel van het diner te betalen, is het gebruikelijk dat één persoon alles betaalt – en later een rekening naar zijn vrienden stuurt.

Hoe kan je dat doen? Gemakkelijk! Stuur ze een Tikkie. Tikkie is een systeem voor directe geldoverdracht dat een telefoon-app gebruikt om een ​​verzoek om geld te sturen. Het is waarschijnlijk het favoriete betaalsysteem van Nederlanders, dus je bent binnen de kortste keren weg op Tikkie!

En wat als u online gaat winkelen of een rekening moet betalen? Dan is iDEAL de juiste keuze! iDEAL is een eenvoudige manier om online te betalen zonder dat je al je kaartgegevens hoeft in te voeren. In plaats daarvan vult de service uw aankoopinformatie vooraf in uw internetbankieromgeving zodat u uw aankoop kunt voltooien. Het enige dat u hoeft te doen, is uw aankopen autoriseren met een QR-code of uw bankscanner.

Geld overmaken naar het buitenland vanuit Nederland

Nu u een Nederlandse bankrekening heeft, kunt u deze natuurlijk gebruiken om vanuit Nederland geld naar huis te sturen. U zult echter merken dat de bank brengt u kosten in rekening voor internationale overboekingen (en soms veel). Gelukkig is er een andere manier voor jou om goedkoop geld verzenden van en naar Nederland!

Aanvullende verzekeringen op uw Nederlandse bankrekening

Wanneer u een bankrekening in Nederland opent, wordt u hoogstwaarschijnlijk gevraagd of u samen met uw rekening verzekeringen wilt afsluiten. Vaak, banken in Nederland bieden alles van huis, tot auto, tot reisverzekering. Bekijk wat uw bank te bieden heeft en beslis welke (indien aanwezig) het beste bij u past!

LEES MEER | 7 Nederlandse verzekeringen waarvan je niet wist dat je ze nodig had

Een Nederlandse bankrekening openen voor uw kind

Hebben uw kinderen een Nederlandse bankrekening nodig? Geen probleem! In Nederland, bankrekeningen voor kinderen zijn meestal onderverdeeld in twee categorieën:

 • ‘Jeugd’- of ‘kinderaccounts’ zijn voor kinderen tot 12 jaar, en
 • “Jongeren”-accounts zijn voor personen van 12 tot 18 jaar.

De details van deze soorten rekeningen verschillen een beetje, afhankelijk van de bank die u kiest. Het goede ding is dat ze allemaal zijn gemaakt met het doel om je kind wat autonomie te geven, terwijl je ook de mogelijkheid hebt om hun uitgaven te controleren.

Het opzetten van een Nederlandse bankrekening voor uw kinderen is vergelijkbaar met het openen voor uzelf. U kunt voor hen eenvoudig online of in een filiaal een rekening openen, mits u uw legitimatiebewijzen in orde heeft. Mogelijk moet u ook een internetbankierenovereenkomst voor uw kind ondertekenen.

Gezamenlijke bankrekeningen in Nederland

In Nederland, je kunt ook gemakkelijk samen met je partner een gezamenlijke rekening openen. Afhankelijk van uw Nederlandse bank kunt u direct een gezamenlijke rekening openen via hun bank-app of u kunt een afspraak maken in uw lokale kantoor.

Soms bieden banken een aantal pakketten aan om uit te kiezen bij het opzetten van een Nederlandse gezamenlijke rekening, dus kijk welke diensten je bank aanbiedt.

Algemene voorwaarden bij het openen van een bankrekening in Nederland

Nederlands Engels
Betaalrekening/Betaalgiro Transactie rekening
Pinpas/Bankpas/Bankkaart Debetkaart
Spaarrekening Spaarrekening
pinnen Betalen met kaart/geld opnemen bij een geldautomaat
Geldautomaat/pinautomaat Geldautomaat
Kredietkaart (Engelse spelling) Kredietkaart
Transactie Transactie
Verzekering Verzekering
Rekening Account
Betalen Betalen
Lenen Lenen
Hypotheek Hypotheek

Bankrekening openen in Nederland: veelgestelde vragen

Zijn er duurzame banken in Nederland?

Er zijn! De twee meest populaire duurzame Nederlandse banken zijn SNS en Triodos. Wilt u meer weten over hoe banken in Nederland zich meten op zaken als duurzaamheid, arbeidsrechten en dierenwelzijn, dan kunt u gebruik maken van de Eerlijke Bankwijzer (Honest Bankpointer) die onderzoekt hoe Nederlandse banken uw geld beleggen.

Welke banken in Nederland werken in het Engels?

Als u een Nederlandse bank wilt die in het Engels opereert, zijn ABN AMRO of ING uw beste keuzes. ABN AMRO heeft alles op hun website in het Engels en ING ook (al is het niet zo compleet als die van ABN AMRO). Beide bieden hun app voor mobiel bankieren ook in het Engels aan. Als je een bank wilt die specifiek is afgestemd op jouw behoeften als international, dan is bunq de bank die je zoekt! Het is volledig online, Engels en speciaal gemaakt voor internationals!

Zijn creditcards gebruikelijk in Nederland?

Creditcards worden in Nederland niet veel gebruikt. De meeste mensen zullen alleen hun bankpas bij zich hebben en de creditcard laten staan ​​(als ze die hebben) voor grotere aankopen of om in het buitenland te winkelen.

Kan ik een creditcard krijgen in Nederland?

Hoewel het niet erg gebruikelijk is, is het nog steeds mogelijk om een ​​creditcard te krijgen in Nederland. U moet een aanvraag indienen bij uw Nederlandse bank en aantonen dat u een stabiel en voldoende maandinkomen ontvangt. Er zijn verschillende opties voor Nederlandse creditcards, waaronder studentencreditcards.

Feature Afbeelding: baranq/Depositphotos

Noot van de redactie: dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in juni 2015 en is in juni 2021 volledig bijgewerkt voor uw leesplezier.

[ad_2]

Source link

Translate »