Hoe denken Nederlanders over klimaatverandering? – Nederlandse recensie

[ad_1]

Windturbines voor schone energie? Zeker, maar niet in onze achtertuin. Elektrische auto’s rijden? Ja… misschien niet. Hoe staan ​​de Nederlanders tegenover het veranderende klimaat?

Uit een onderzoek in 2020 onder 3.700 Nederlanders van het CBS blijkt dat mensen uit de laaglanden weliswaar de dreiging van klimaatverandering erkennen, maar er weinig aan doen.

Oorzaken van klimaatverandering

Waar de meerderheid van de Nederlanders het over eens is, is dit: het klimaat verandert (94%) en daar kunnen we iets aan doen (75%). Ze verschillen echter van mening over de oorzaak van klimaatverandering.

De meerderheid is van mening dat klimaatverandering geheel (12%) of voornamelijk (48%) door de mens wordt veroorzaakt, maar 27% denkt dat mens en natuur een even belangrijke rol spelen bij het veroorzaken van klimaatverandering.

Anderzijds denkt een klein deel dat klimaatverandering voornamelijk (5%) of geheel (1%) door de natuur wordt veroorzaakt. Bijna 6% van de Nederlanders gelooft helemaal niet in klimaatverandering.

Transitie naar groene energie

Als het gaat om de overgang naar schonere energie, zijn Nederlanders grote fans van windturbines. Meer dan 70% is voor nieuwbouw en meer dan 50% vindt dat deze zowel on- als offshore moeten worden gebouwd.

Maar als het gaat om het plaatsen van windturbines in woonomgevingen, zijn Nederlanders wat terughoudender: slechts 21% is voor en 31% tegen.

LEES MEER | Duurzame energie in Nederland: alles wat je moet weten

Dick ter Steege, hoofdredacteur van het CBS, heeft daar begrip voor. “Mensen zijn bang voor geluidsoverlast en dat hun uitzicht verpest wordt. Daarom zeggen velen: windturbines zijn prima, maar niet in mijn achtertuin’, zegt hij tegen RTL Nieuws.

Een ander ding dat steeds populairder wordt, zijn zonnepanelen. Bijna 30% van de Nederlandse huiseigenaren geeft aan deze op hun dak te hebben staan ​​en ongeveer 20% overweegt ze te kopen.

Niet zo milieuvriendelijk dieet

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 2% van de Nederlanders volledig vegetarisch is en 3% vis eet maar geen ander vlees. Een volledig plantaardig dieet is nog zeer ongewoon, slechts 0,4% van de Nederlanders volgt dit type dieet.

foto-van-fruit-en-groenten
Het aantal vegetariërs en veganisten in Nederland is nog steeds vrij laag. Afbeelding: ja ma/Unsplash

Het overgrote deel van de vegetariërs en veganisten bestaat uit hoogopgeleide mensen uit de Randstad, tussen de 25 en 35 jaar.

Daarentegen eet de helft van de Nederlanders elke dag of minstens vijf tot zes keer per week vlees. “We eten nog steeds gemiddeld 39 kilo vlees per jaar. Dat wordt er niet minder op”, zegt Ter Steege.

Dierenwelzijn en gezondheid boven het milieu

Hoewel het verminderen van vleesconsumptie duidelijke voordelen heeft voor het milieu, is een opvallende bevinding dat mensen dierenwelzijn het vaakst aangeven als een reden om vlees helemaal op te geven.

Aan de andere kant, mensen die vier dagen per week vlees eten, verminderen hun vleesconsumptie meestal om gezondheidsredenen, of gewoon omdat ze geen behoefte hebben om vlees te eten of de smaak ervan niet lekker vinden.

vervoer

Slechts 2% van de huishoudens heeft plannen om de komende twee jaar een volledig elektrische auto aan te schaffen. “De meeste van die elektrische auto’s zijn van bedrijven of leasemaatschappijen en niet van mensen zelf”, zegt ter Steege.

Hij legt uit dat dit gebrek aan interesse in elektrische auto’s kan worden veroorzaakt door hun hoge prijs en het obstakel om de batterij vaak op te laden.

Uit de studie (uitgevoerd vóór de pandemie) blijkt dat Nederlanders graag vliegen – de helft meldde dat ze het vliegtuig in de afgelopen 12 maanden hebben genomen, waarbij elke vijfde persoon naar een land buiten Europa vloog.

“Bovendien denkt tweederde van de Nederlanders er niet eens aan om te stoppen met vliegen voor het klimaat”, zegt Ter Steege. Men kan alleen maar hopen dat dit zal veranderen met de introductie van nieuwe treinverbindingen van Amsterdam naar Wenen, Praag, Zürich en andere grote steden in heel Europa.

Het grotere plaatje

Hoewel we allemaal actie kunnen ondernemen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, is het veranderen van individueel gedrag geen wondermiddel dat alle klimaatverandering zal doen verdwijnen – de overheid heeft bijvoorbeeld ook een rol te spelen.

LEES MEER | Shell moet CO2-uitstoot met bijna de helft verminderen, oordeelt rechtbank Den Haag

Uit het onderzoek blijkt dat 40% van de Nederlanders vindt dat het klimaatbeleid van de overheid strenger kan. Meer dan de helft is het echter eens met het huidige regeringsbeleid. Een van de doelen van het kabinet is om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 te halveren en in 2050 met 95% te verminderen.


Klimaatverandering is een onderwerp dat over de hele wereld hoog op de agenda staat en om het aan te pakken zal niet alleen de deelname van burgers en overheden, maar ook van andere actoren nodig zijn. Of Nederland de doelstellingen van het klimaatbeleid gaat halen, valt nog te bezien.

Wat vindt u van de Nederlandse houding ten opzichte van klimaatverandering? Vertel het ons in de reacties hieronder!

Feature Image: Selwyn van Haarlen/Unsplash

[ad_2]

Source link

Translate »