Hoe Amerika een begraafplaats in Nederland kreeg – DutchReview

[ad_1]

In de Verenigde Staten eert Memorial Day zijn militairen die zijn omgekomen tijdens hun dienst in de Amerikaanse strijdkrachten op de laatste maandag van mei. Zowel die als de Nederlandse Dodenherdenking worden gehouden in Margraten en op de Nederlandse Amerikaanse Begraafplaats.

Elk jaar op 4 mei herdenken de Nederlanders de burgers en soldaten die in Nederland en de rest van de wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog met twee minuten stilte om 20.00 uur.

Als onderdeel van de herdenkingsdaden van beide naties, toont deze Amerikaanse begraafplaats in Nederland de langlopende band tussen de twee landen aan. Het is een ruimte om de Amerikaanse burgers die hun leven hebben gegeven om ons te beschermen, collectief op te zoeken.

Amerikaanse begraafplaats in Nederland

De Netherlands American Cemetery (Amerikaanse Begraafplaats) is een militaire begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen in het dorp Margraten. Het is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland.

Hier liggen 8.301 Amerikaanse soldaten begraven en zijn de namen van 1.722 vermiste Amerikaanse militairen op tablets gegraveerd. De meesten stierven tijdens de mislukte Operatie Market Garden in september 1944.

Waarom is het daar?

Een serene plek om na te denken. Afbeelding: Jim Goyjer / geleverd

De Amerikaanse 30th Infantry Division bevrijdde Margraten op 13 september 1944. De oorlog duurde tot mei 1945. Tijdens die brute winter van 1944-1945 kwamen duizenden Amerikaanse soldaten om het leven tijdens de noodlottige Operatie Market Garden. Zijn missie was om negen strategische bruggen over nazi-Duitsland te veroveren. Door verkeerde berekeningen konden de geallieerden geen gecoördineerd stabiel bruggenhoofd op de Rijn vestigen.

Toen de oorlog in mei 1945 eindigde, had het Amerikaanse leger een plek nodig om zijn doden te begraven. Ze vestigden zich op een fruitboomgaard in Margraten, 10 kilometer ten oosten van Maastricht, die 26,5 hectare beslaat. Tussen september 1944 en maart 1945 kwamen elke dag tot 500 lichamen aan. Het waren er zoveel dat de Nederlandse burgemeester van deur tot deur ging en dorpelingen om hulp vroeg bij het graven.

Binnen zes maanden werden meer dan 10.000 Amerikaanse slachtoffers op de begraafplaats begraven.

LEES MEER | De vergeten Nederlandse slag van WO II: de Slag om de Schelde

Dit dorp met 1.500 inwoners vergat nooit het offer van de Amerikaanse bevrijders. Om hun dank uit te spreken werd in februari 1945 het Burgercomité Margraten (Burger Comité Margraten) opgericht door een plaatselijke pastoor. De commissie achtte het haar morele plicht om deze dappere soldaten te eren.

De Amerikaanse begraafplaats werd in 1960 officieel geopend door koningin Juliana, grootmoeder van de huidige koning Willem-Alexander.

Ernstige adoptiediensten

Het doel van de commissie was om een ​​echte begraafplaats in te richten en een adoptieprogramma voor deze gevallen soldaten op te zetten, zodat een lokale bevolking een graf kon adopteren en het regelmatig kon bezoeken. Ze konden ook vrijwillig contact opnemen met de nabestaanden, contact houden en hen verzekeren van de zorg voor het graf.

De campagne was een enorm succes. Op de eerste Memorial Day-ceremonie in mei 1945 was elk graf versierd met bloemen. Op de tweede Memorial Day, 31 mei 1946, waren alle graven geadopteerd, in totaal 18.774 op dat moment. Bijna 40.000 mensen woonden die ceremonie bij, waaronder hoogwaardigheidsbekleders als Prins Bernhard en de Amerikaanse ambassadeur.

De begraafplaats vandaag

De namen van al degenen die hun leven hebben gegeven. Afbeelding: Jim Goyjer / geleverd

Van 1946 tot 1948 kromp het aantal graven van 18.774 tot nu 8.301, aangezien duizenden gezinnen vroegen om het stoffelijk overschot van hun dierbaren naar huis te sturen.

Bij de ingang, achter een reflecterend zwembad, bevindt zich het Erehof. De muren aan weerszijden van het Court of Honor bevatten tabletten van de vermiste soldaten gegraveerd op Engelse Portland-steen. Een rozet wordt naast een naam geplaatst om aan te geven dat de persoon sindsdien is geïdentificeerd. De Amerikaanse begraafplaats is de op twee na grootste oorlogsbegraafplaats van Europa voor niet-geïdentificeerde soldaten die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.

Een stukje Amerikaanse bodem in Nederland

Nederland heeft het land van de begraafplaats aan de VS in bruikleen gegeven. Elk graf is gemarkeerd door een witmarmeren grafsteen met de naam van de gevallen soldaat. De joodse soldaten hebben grafstenen met een davidster. De zes soldaten die een Medal of Honor hebben gekregen, zijn te herkennen aan de gouden ster op hun grafsteen.

De Netherland American Cemetery wordt beheerd door de American Battle Monuments Commission, opgericht door het Amerikaanse Congres in 1923, en is een agentschap van de uitvoerende tak van de federale overheid. Twee andere Amerikaanse begraafplaatsen in het buitenland hebben adoptieprogramma’s – beide in België – maar Margraten is de enige waar elk graf een vrijwillige verzorger en een wachtlijst heeft.

LEES MEER | Verbluffende kleurenbeelden van Rotterdam vóór WO II (video binnen!)

Heb je deze ontroerende herdenkingsplaats bezocht? Laat het ons weten in de comments!

Feature afbeelding: Jo Spätgens / Supplied

[ad_2]

Source link

Translate »