een Hong Kong perspectief op Nederlandse protesten tegen maatregelen – DutchReview

[ad_1]

Met elkaar en voor elkaar ”, met elkaar, voor elkaar. Je denkt misschien dat het bovenstaande citaat een bemoedigende slogan moet zijn die tijdens coronatimes wordt gebruikt: een ondersteunende boodschap, aanmoediging van kritische arbeiders en de massa in een artikel over de offers die we moeten brengen.

Hoe ik wou dat dat het geval was.

Het citaat is in plaats daarvan afkomstig uit een artikel uit Viruswaarheid, de protestgroep baant zich een weg door het Nederlandse nieuws en sociale media.

Het is een citaat uit een van de vele artikelen die protesteren tegen de coronamaatregelen, van verplichte gezichtsmaskers tot lockdowns, tot vaccins, tot 1,5 m sociale afstand – noem een ​​maatregel, de kans is groot dat er een artikel tegen is of zal komen.

Deze in het bijzonder beschrijft hoe een echtpaar, door te weigeren een masker te dragen, een medeburger buiten Lidl inspireerde.

Nederland protesteert tegen maatregelen

Met flyers die desinformatie over het Nederlandse coronavirus verspreiden en recente protesten over de coronavirusmaatregelen die aan populariteit winnen in het nieuws en op sociale media, is het gemakkelijk om grappen te maken over de ‘feiten’.

Verkeerde informatie verspreidt zich tegenwoordig zo snel dat het bijna lijkt alsof het virus waaraan we lijden in feite goedgelovigheid is en niet COVID – tegenwoordig lijkt het eerste zeker als (misschien zelfs meer) besmettelijk dan het laatste.

Helaas zijn dit niet slechts een of twee eenzame non-conformisten, maar honderden en duizenden mensen die zich verzetten tegen de maatregelen, met succesvolle rechtszaken tegen de regels – zoals de avondklok – en zelfs gewelddadige protesten tegen blokkering.

Daarom moet de vraag worden onderzocht: beperkt het dragen van een masker uw vrijheid? En als je antwoord ja is, wat betekent vrijheid dan voor jou?

Vrijheid en Nederland

Nederland is altijd een prominent voorbeeld geweest van liberalisme. Het is een land dat bekend staat om zijn vooruitstrevende beleid dat gendergelijkheid, discriminatie, klimaatverandering, de armoedekloof en seksuele geaardheid aanpakt.

Foto-van-boot-tijdens-trots-in-Amsterdam
Nederland is een plek waar je vrij kunt zijn om jezelf te zijn. Afbeelding: Anna Biasoli / Unsplash.

Het is een vrijheid die goed geworteld is in de geschiedenis, in het economische liberalisme dat de eerste aandelenmarkt ter wereld heeft gesticht, de religieuze tolerantie die kerk en staat scheidde, en de intellectuele vrijheid die geleerden in heel Europa aantrok om een ​​dynamisch uitgeverijcentrum te creëren.

Ik ben opgegroeid in Hong Kong, waar voor het kopen, verkopen of roken van wiet een gevangenisstraf van maximaal zeven jaar en een boete van 100.000 euro staat. Ik sta vaak versteld van de vrijheden waarvan ik getuige ben dat ik in Amsterdam woon.

De vrijheid die ik hier altijd heb gevonden, is er een die open, inspirerend, getolereerd, nederig en vaak humoristisch is op een manier van lachen in ongeloof.

Er kunnen enkele offers worden gebracht

Demonstranten en antimaskergroepen hebben de recente coronaregels opgesteld als in strijd met deze vrijheden. Men hoeft echter alleen maar te kijken naar de wijdverbreide meningen over het Nederlandse belastingstelsel om te zien hoe dit niet het geval is.

Vraag de meeste Nederlanders naar het belastingstelsel, en gemiddeld vinden veel Nederlanders het systeem voornamelijk als ‘eerlijk’, ‘evenwichtig’ en ‘rechtvaardig’. Afkomstig uit een inkomstenbelastingstelsel in Hong Kong dat bijna onbestaande is, deed ik precies dat ongelofelijk – vroeg Nederlandse vrienden hoe ze bereid waren te betalen wat mij exorbitante belastingen lijkt (hoewel wat niet hoog lijkt in vergelijking met het HK-maximum van 17% in de hoogste schijf).

De antwoorden waren altijd een samensmelting van dezelfde elementen – hoewel de belastingen hoog kunnen zijn, is het de moeite waard om ervoor te zorgen dat alles (meestal) werkt zoals het zou moeten, zoals gezondheidszorg, onderwijs en sociale diensten. Zo wordt voor iedereen min of meer gezorgd en kan de belastingbetaler ook onbezorgd zijn / haar eigen leven leiden.

LEES MEER | Belastingaangifte in Nederland in 2021: de expat basics

Oké, dus waarom zou je geen gezichtsmasker dragen?

Het is dit laatste sentiment dat de sleutel is tot de vraag van dit artikel. Die hogere belasting lijkt meer vrijheid in te houden, en dat je door voor anderen te zorgen uiteindelijk ook voor jezelf zorgt. Daarom vraag ik me af of we deze gevoelens van belastingen en gezichtsmaskers met elkaar kunnen vergelijken – het idee dat het opofferen van wat op onze vrijheden lijkt, uiteindelijk tot vrijheid leidt.

girl-face-mask-outside-public-coronavirus
Waarom willen sommigen dan in Nederland geen gezichtsmasker dragen? Afbeelding: Anna Shvets / Pexels

Verwarrend? Ik zal het anders formuleren – zoals hoge belastingen, terwijl maskers en andere coronavirusmaatregelen misschien ongemakkelijk en in sommige gevallen zelfs exorbitant lijken, zijn ze er in feite om je vrijheid te garanderen. Ze doen dit door de ongecontroleerde verspreiding van het virus te beperken, net zoals belastingen bedoeld zijn om belasting van sociale instellingen te voorkomen.

Volgens deze logica beperken gezichtsmaskers uw vrijheid niet; ze promoten het. Het is moeilijk om vrijheid te hebben als een land overspoeld wordt door mensen die lijden aan een pandemie.

Je hoeft maar naar Hong Kong te kijken voor een hint hiervan: hoewel het zonder enige twijfel gemakkelijker is om een ​​stad van 7,5 miljoen inwoners te besturen dan een land van 17,5 miljoen, is het nog steeds een stad waar bedrijven en restaurants grotendeels open zijn gebleven. de gehele duur van de pandemie.

Dus laten we een masker dragen: niet om onze vrijheid op te geven, maar om ervoor te zorgen. Met elkaar, voor elkaar.

Wat vind je van het dragen van een gezichtsmasker? Vertel ons je mening in de reacties hieronder!

Feature afbeelding: Anton / Unsplash

[ad_2]

Source link

Translate »