Did the Dutch really buy New York for 24 dollars?  – DutchReview

[ad_1]

Heb je je ooit afgevraagd hoe New Amsterdam New York is geworden? Waarom kochten de Nederlanders Manhattan überhaupt, en kostte het hen eigenlijk alleen maar? $ 24?

De Nederlanders staan ​​bekend om zuinig zijn​ Ze beheersen de kunst van geld sparen en zal niet terugdeinzen om u een Tikkie voor een date

Hoe vreemd en onaantrekkelijk dit ook klinkt, de bekende Nederlandse gierigheid speelde een rol in een van de meest fascinerende deals in de Nederlandse geschiedenis. De natie van bekwame handelaren slaagde erin om een Een stuk land ter waarde van $ 1,7 biljoen in een van de grootste steden van Noord-Amerika voor slechts een paar dollar.

Of dat is tenminste hoe het verhaal gaat. Maar slaagden de Nederlanders er echt in om zo’n koopje te plukken? Lees verder om erachter te komen hoe de Nederlanders New York kochten!

De eerste kolonisten

Voordat de Nederlanders in Noord-Amerika arriveerden, werd het gebied waar New York vandaag ligt bewoond door indianen. In 1624 kwamen de eerste Nederlandse kolonisten onder de Nederlandse West-Indische Compagnie aan bij de rivier de Hudson en baseerden zich op wat nu bekend staat als Governor’s Island.

Daarmee creëerden ze in wezen de eerste permanente Europese nederzetting in de continentale VS, Fort Orange. Er ging enige tijd voorbij in de nieuw opgerichte kolonie, en het kleine eiland begon al snel te klein te worden voor de nieuwe bewoners.

Een jaar later vestigden de Nederlanders de kolonie Nieuw Amsterdam op het zuidelijke deel van Manhattan Island een stuk land dat in die tijd nog toebehoorde aan de indianen.

Was het echt een koopje?

De legende zegt dat volledig legaliseer deze schikking, de toenmalige Nederlandse koloniale gouverneur van Nieuw Amsterdam, Peter Middernacht, fabelachtig stapte in. Hij bood de inboorlingen snuisterijen en glaskralen aan ter waarde van, in het geld van vandaag, ongeveer 24 dollar in ruil voor eigendom van de grond.

foto-van-peter-minuit
De beroemde Peter Minuit zou Manhattan voor 24 dollar hebben gekocht. Afbeelding: onbekende auteur / Wikimedia Commons / Openbaar domein

Deze schaamteloze deal klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Waarom? Nou, omdat het zo is. Peter Schaghen – een vertegenwoordiger van de Nederlandse West-Indische Compagnie was de eerste die deze aankoop van Manhattan Island in een brief aan de vertegenwoordigers van het andere bedrijf​ Volgens zijn brief kochten de Nederlanders Manhattan voor de waarde van 60 gulden.

Sommigen beweren dat deze 60 gulden gelijk staat aan de huidige 24 dollar. Toch is dit ook niet helemaal juist. Dit aantal werd berekend door historici in de 19e eeuw, maar zoals we allemaal weten, blijft de waarde van een valuta decennia lang niet onveranderd.

Dit betekent dat de nauwkeurigere prijs voor Manhattan in het geld van vandaag ongeveer 1000 dollar is! Misschien een beetje minder een koopje nu, maar nog steeds redelijk goed als je denkt aan de onroerendgoedprijzen in New York van vandaag.

De vervagende nieuwe kolonie

Ondanks deze succesvolle aankoop hadden Nederland en de West-Indische Compagnie weinig interesse om het gebied rond Nieuw Amsterdam permanent te koloniseren en te ontwikkelen. In plaats daarvan concentreerden ze hun aandacht voor handel (met name in bont en tabak) die hebben bijgedragen aan de algemene expansie van het Nederlandse rijk.

De manier waarop het bestuur van de nieuwe kolonie was georganiseerd, hielp de zaak ook niet echt. De gouverneurs die door de Nederlandse West-Indische Compagnie waren aangesteld, waren autocratisch, meedogenloos en niet erg populair bij de inwoners van de kolonie.

foto-van-een-kaart-van-nieuw-amsterdam-in-nieuw-Nederland
Een kaart van Nieuw Amsterdam in de kolonie Nieuw Nederland. Afbeelding: Jacques Cortelyou / Wikimedia Commons / Public domain

Waarom zouden de Nederlanders zo’n kostbaar stuk land laten vervagen? De meest waarschijnlijke reden voor hun gebrek aan interesse is de stabiliteit en welvaart van de Republiek in die tijd. Met de afwezigheid van religieuze en politieke vetes, hadden Nederlanders in Europa geen reden om hun dromen na te jagen in de pas opgerichte kolonie overzee.

Bloeiend in de handen van de Engelsen

Het gebrek aan inkomende migranten uit Nederland, lage investeringen en despotisch leiderschap kostten de Nederlanders uiteindelijk hun kolonie. In 1664 voer de Engelse zeemacht de haven binnen en nam Nieuw Amsterdam over zonder ook maar één schot te lossen.

De toenmalige gouverneur, Peter Stuyvesant, probeerde zich tegen de Engelse overname te verzetten. Dit is echter uiteindelijk niet gelukt omdat de inwoners van Nieuw-Nederland weigerden hem te helpen.

De kolonie van 7.000 mensen accepteerde de Engelse heerschappij vreedzaam. Charles II van Engeland gaf het grondgebied aan zijn broer James II van Engeland – de hertog van York ter ere van wie het later werd omgedoopt tot New York.

De nieuwe gouverneur, aangesteld door James II, behandelde de Nederlandse inwoners goed, waardoor ze hun land, taal en religie konden behouden. De rust in de kolonie duurde echter niet lang na deze overname.

New York ruilen voor Suriname

In 1672 brak de Derde Engels-Nederlandse Oorlog uit. Tijdens dit zeeconflict tussen de Nederlandse Republiek en de alliantie van Engeland en Frankrijk, namen de Nederlanders in 1673 opnieuw New York in.

foto-van-het-schilderij-een-slag van-de-eerste-nederlandse-oorlog-door-renier-nooms
Een slag van de Engels-Nederlandse Oorlog. Afbeelding: Renier Nooms / Wikimedia Commons / Public Domain

De inbeslagname was kort en krachtig, want een jaar later tekenden de Nederlanders een vredesverdrag met de Engelsen die New York in handen van de Engelsen teruggaf. Als onderdeel van hetzelfde verdrag konden de Nederlanders Suriname behouden dat ze een paar jaar eerder in Zuid-Amerika hadden veroverd.

Hoewel op dat moment de Nederlandse invloed op de toekomstige ontwikkeling van New York aanzienlijk afnam, zijn tekenen van hun aanwezigheid nog steeds zichtbaar in de stad. Enkele van de bekende namen zoals Harlem of Brooklyn komen van hun Nederlandse equivalenten Haarlem en Breukelen.

LEES MEER | 7 plaatsen genoemd door de Nederlanders (die je misschien niet kent)

De geschiedenis van New York is rijk en fascinerend. De rol van de Nederlanders is slechts een kleine, hoewel belangrijke, in het honderden jaren bestaan ​​van de stad.

Denk je dat de Nederlanders een koopje hebben gedaan met New York? Wat heeft je het meest verrast aan dit verhaal? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Feature afbeelding: Aaron Burson / Unsplash

[ad_2]

Source link

Translate »