de waarheid over wonen in het noorden van Nederland – DutchReview

[ad_1]

Ik ben altijd een reiziger geweest, dus in zekere zin kan ik veranderingen tolereren en erop voorbereid zijn. Expat worden is echter een heel ander verhaal. Het is als een oneindige ontdekkingsreis. Klinkt leuk, toch? Ja en nee.

Ik ben vanuit de VS naar Nederland verhuisd, met name vanuit een grootstedelijk kustgebied in Zuid-Californië. Toen ik mensen vertelde dat ik over de oceaan naar de laaglanden ging, was het automatische antwoord dat ik kreeg: “Ik hou van Amsterdam!”

Mensen vergeten vaak dat er steden zijn buiten de hoofdsteden. Maar ik denk dat je het ze niet kwalijk kunt nemen dat ze alleen de beroemdste in elk land kennen. Hier zijn enkele dingen die ik als expat heb gerealiseerd – niet woonachtig in Amsterdam – maar in de grootste stad van het noorden van Nederland, Groningen.

Reistijd

Deze is enorm. Slechts 30 minuten ten noorden van Groningen ligt de zee, wat (grote verrassing) betekent dat de rest van het land ten zuiden van de stad ligt. Dit betekent dat als u ergens anders in Nederland wilt komen, u bereid moet zijn om veel te rijden.

Ik heb het bijvoorbeeld over twee uur rijden naar Schiphol (of 2,5 uur met de trein). Als je een dagtocht buiten de provincie Groningen probeert te maken, wordt het weer een hele reis. Ik heb treinreizen gemaakt die tussen de vier en zeven uur in beslag namen.

Banen

Het is een bekend feit dat Nederlanders goed Engels spreken. Ze zijn zelfs de beste niet-moedertaalsprekers van het Engels ter wereld. Als je echter niet in de Randstad woont, waar veel Engels wordt gesproken, wordt de kans op een baan veel kleiner.

foto-van-universiteit-groningen
Veel internationals komen naar Groningen om te studeren aan de plaatselijke universiteit. Afbeelding: markovskiy/Depositphotos

Internationale bedrijven infiltreren de hoofdstad van Amsterdam waar Nederlands nauwelijks nodig is. In Groningen zijn de meeste internationals studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen of werken ze vaak in biotechgebieden waar Nederlands niet altijd nodig is. De meerderheidsfuncties buiten deze sectoren vereisen echter nog steeds vloeiend Nederlands. Het is tenslotte de landstaal.

Snelwegen

Afkomstig uit Orange County, Californië – een plaats die 45 minuten met de auto ten zuiden van Los Angeles ligt – domineerden het verkeer en auto’s mijn dagelijks leven. Alleen in Nederland realiseerde ik me echter hoe belangrijk het is om geen afslag of oprit te missen, want je kunt niet zo maar binnen een minuut of twee weer op de snelweg springen.

Nederlandse snelwegen zijn aan beide kanten omgeven door boerderijen en velden met groen – niet dichtbevolkte gebieden vol met tonnen gebouwen en mensen. We hebben het over vijf tot vijftien minuten extra rijden in één richting om te moeten keren, aangezien op- en afritten van de snelweg niet zo vaak voorkomen.

Hoewel Groningen de grootste stad in het noorden is – gelegen in de gelijknamige provincie – biedt het nog steeds niet de verscheidenheid aan winkels en restaurants die je zou kunnen vinden in zijn Randstad-tegenhangers zoals Amsterdam, Utrecht, Rotterdam of Den Haag.

foto-van-een-plein-in-groningen
Veel mensen uit kleine nabijgelegen dorpen komen naar Groningen om te winkelen. Afbeelding: gedachten van vreugde/Depositphotos

Hoewel de stad zijn eigen heeft winkelcentrum (winkelgebied) en veel mensen uit kleinere, nabijgelegen dorpen trekken naar Groningen als hun dichtstbijzijnde grotere stad, er zijn veel meer winkelcentra in andere Nederlandse steden. Ook de keuzes voor internationale keukens zijn minder. Als je even op Google zoekt naar restaurants in de grotere Randstadsteden, zijn de mogelijkheden groter.

Dit is niet bedoeld om Groningen of andere steden buiten de Randstad te denigreren, maar om één kant van de realiteit te onderzoeken van wonen in een gebied dat niet zo bevolkt of bekend is. Niet iedereen verhuist naar Amsterdam en hoewel de meeste expats dezelfde cultuurschokken voelen, is één ding zeker: we zullen allemaal een andere ervaring hebben in Nederland.

Wat is jouw ervaring met wonen in het noorden van Nederland? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Feature Afbeelding: venemama2/Depositphotos

[ad_2]

Source link

Translate »