de ultieme gids voor Rotterdamse buurten – DutchReview

[ad_1]

Dus je hebt de beslissing genomen om verhuizen naar Rotterdam – de stad met de grootste haven van Europa, verbluffende architectuur, en over het algemeen de coolste plek van Nederland (nee, we proberen het niet aan jou te verkopen).

EEN pionier in duurzaamheid, Rotterdam is uniek in veel opzichten​ Zijn karakter volledig hebben getransformeerd na de Duitse bombardementen op WO II, wordt de stad typisch omschreven als modern en innovatief, in plaats van typisch Nederlands. Laat u echter niet misleiden door de glamour van De indrukwekkende skyline van Rotterdam

De wijken van deze veelzijdige stad hebben voor elk wat wils – of je nu op zoek bent naar een levendige hippe buurt of een rustigere plek met charmante grachten. Dus wat is de beste plek om te wonen in Rotterdam?

Is wonen in het Westen het beste?

Het ‘westen’ verwijst naar een van de meest diverse wijken van Rotterdam. Bestaande uit meerdere kleinere districten met verschillende karakters, is het westen een populaire plek voor jonge internationals om te wonen. Het Erasmus Medisch Centrum en de Hogeschool Rotterdam zijn hier gevestigd en de levendige buurt is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Nieuwe Binnenweg – de buurt hoofdstraat die loopt van de centraal gelegen Westersingel tot aan Delfshaven biedt talloze restaurants, cafés, bakkerijen, conceptstores, kapperszaken en meer.

In het Museumpark daarentegen vind je veel van de populaire musea van Rotterdam, zoals Boijmans Van Beuningen, Kunsthal of Het Nieuwe Instituut. Huizenprijzen variëren van erg goedkoop tot erg duur, en soms is de dure slechts een blok verwijderd van de goedkope optie.

Delfshaven: de historische wijk

foto-van-de-buurt-van-delfshaven
Dicht bij de gezellige grachten van Delfshaven wonen? Afbeelding: Micheile Henderson / Unsplash

Als je hartje naar typisch Nederlandse architectuur, charmante grachten en schilderachtige straatjes verlangt, dan is Delfshaven de buurt voor jou. Het gebied was tot 1886 een aparte gemeente en diende als haven voor de nabijgelegen stad Delft. Hier komt ook de naam Delfshaven (“Haven van Delft”) vandaan. Gespaard tijdens het Duitse bombardement van 1940, heeft de buurt de charme van de traditionele Nederlandse architectuur weten te behouden.

Inwoners van Delfshaven kunnen genieten van hun eigen foodmarkt, die elke donderdag en zaterdag plaatsvindt op het Markt Visserijplein. De huisvesting in de omgeving varieert nogal, maar je kunt misschien een appartement met toegang tot een dakterras pakken en genieten van het uitzicht op de nabijgelegen Euromast.

Centrum: wonen in het stadscentrum

foto-van-centrum-rotterdam
De drukte van het centrum van Rotterdam. Afbeelding: Nick Staal / Unsplash

Rotterdam wordt wel eens de stad zonder hart genoemd. Waarom? Bijna het hele historische stadscentrum werd verwoest tijdens het Duitse bombardement op 14 mei 1940. Hoewel het evenement zeker zijn litteken achterliet, gaf het ook het centrum van Rotterdam de kans om herboren te worden als een bloeiende hotspot met ongelooflijke architectuur.

Of je nu op zoek bent naar cafés, bars, restaurants, clubs of modewinkels, je vindt het hier. Het stadscentrum herbergt ook de meeste beroemde bezienswaardigheden van Rotterdam, zoals de Markthal, Kubuswoningen, de Grote of Sint-Laurenskerk en Witte Huis. Als u dicht bij het nachtleven en kunst en cultuur van Rotterdam wilt wonen, kunt u zich vestigen in de buurt van de beroemde Witte de Withstraat.

De woonmogelijkheden variëren van moderne wooncomplexen tot ongelooflijke hoogbouw met luxe appartementen, tot appartementen in rustigere woonwijken. Het stadscentrum is de beste plek om te wonen als je wilt ervaren wat het gerestaureerde hart van Rotterdam boordevol activiteit te bieden heeft. Het is echter ook (niet verrassend) een van de duurste buurten om in te wonen.

Kralingen-Crooswijk: wonen op de beste locatie

foto-van-kralingse-plas
Het Kralingse Bos is een populaire natuurontsnapping voor de inwoners van Kralingen. Afbeelding: Micheile Henderson / Unsplash

Als je in een van de best gelegen wijken van Rotterdam wilt wonen, moet je zeker Kralingen overwegen. Het ligt precies tussen het stadscentrum en de hoofdcampus van de Erasmus Universiteit, waardoor het de perfecte locatie is voor studenten en jonge professionals die voor de universiteit werken.

Het meest opvallende kenmerk van deze buurt is ongetwijfeld het Kralingse Bos en de Kralingse Plas – een plek waar Rotterdammers komen zonnebaden, zwemmen of zeilen, of gewoon genieten van een wandeling rond het meer met een adembenemend uitzicht over de stad. Omdat het een thuis is voor veel eersteklas bewoners, liggen de huizenprijzen in Kralingen in de hogere marge.

Crooswijk is de minder chique van de twee. Een plek waar je nog het ‘authentieke’ Rotterdamse accent kunt horen, de buurt kent vele gezichten. Met zijn betaalbare huurprijzen en centrale ligging is Crooswijk een prima keuze voor je eerste woning in Rotterdam.

Naar Noord?

Wil je direct naast het centraal station wonen, maar niet echt in het centrum zelf, dan is Rotterdam Noord waarschijnlijk de beste optie voor jou. Beginnend aan de achterkant van het treinstation, is deze buurt geweldig voor mensen die buiten de stad werken.

Het karakter is de afgelopen tien jaar enorm veranderd, getransformeerd van een overwegend volksbuurt naar een designparadijs. Hofbogen – een voormalig spoorwegviaduct waar nu veel kleine bedrijven in gevestigd zijn – is een schoolvoorbeeld van deze transformatie.

Oude Noorden: de kunstzinnige buurt

foto-van-pijnackerplein-in-rotterdam-noord
Het Oude Noorden heeft levendige wijken maar ook meer rustige hoekjes. Afbeelding: Jana Vondráčková / geleverd

Het Oude Noorden staat bekend om zijn artistieke gemeenschap en bruisende winkelgebieden. Zwart Janstraat de belangrijkste verkeersader van de buurt – is waar je allerlei soorten winkels vindt die worden gerund door mensen van verschillende nationaliteiten en achtergronden. Het levendige Noordplein biedt onderdak aan een verscheidenheid aan markten, festivals en concerten. Wie wil genieten van rust en stilte, kan een wandeling maken langs de gracht die het Oude Noorden van Crooswijk scheidt.

Blijdorp

Bij het horen van deze naam denken de meeste mensen meteen aan Diergaarde Blijdorp, die aan de westkant van de wijk ligt. Blijdorp ligt pal voorbij het centraal station en biedt snelle toegang tot vrijwel elk deel van Rotterdam. Het is een groene en ruime wijk waar veel gezinnen wonen. Populaire gebieden om uit te waaien zijn onder meer het Vroesenpark en het Roel Langerakpark.

Feijenoord: de wijk in het zuiden

foto-van-rotterdam-zuid
Het zuiden van Rotterdam biedt moderne wolkenkrabbers maar ook meer relaxte gebieden. Afbeelding: Dominik Mecko / Unsplash

Rotterdam Zuid, en de wijk Feijenoord die er een groot deel van uitmaakt, heeft niet altijd de beste reputatie gehad als woongebied.

Dit gebied heeft de afgelopen jaren echter een aanzienlijke transformatie ondergaan en herbergt nu een smeltkroes van verschillende culturen. Slechts ongeveer een derde van de inwoners is autochtoon en niet-westerse allochtonen maken meer dan 50% uit.

Het contrast tussen de glamour van de Kop van Zuid en de typisch arbeiderswijken en kleurrijkere wijken verderop in het zuiden is enorm, maar dat betekent ook dat er voor iedereen een plekje is.

Noordereiland: de buurt aan de rivier

Midden in de Maas gelegen, wordt de wijk Noordereiland vaak over het hoofd gezien. Dit ondanks de unieke ligging – Het Noordereiland is zowel via de Willemsbrug verbonden met het centrum als via De Hef met Rotterdam Zuid. Beide bruggen zijn nogal indrukwekkende architectonische werken.

Het gebied is grotendeels onaangetast door het bombardement van 1940 en heeft ook wat oudere architectuur. Het maakt niet uit in welke richting je kijkt, je hebt een fantastisch uitzicht. Houd er echter rekening mee dat de openbaarvervoersmogelijkheden van en naar het eiland nog wat beperkt zijn en niet ideaal voor het dagelijkse woon-werkverkeer (tenminste in vergelijking met de rest van de stad). De huizenprijzen zijn ook duurder.

Kop van Zuid: de hippe buurt

foto-van-een-drijvende-woning-in-rotterdam
De indrukwekkende hoogbouw van Kop van Zuid. Afbeelding: Nick Vernij / Unsplash

Wil je wonen op een plek waar je de meeste van de epische hoogbouw van Rotterdam vindt? Kop van Zuid is het. Een oud verlaten scheepvaartgebied dat is veranderd in een hippe en trendy wijk, Kop van Zuid herbergt de beroemde wolkenkrabbers van Rotterdam, zoals De Rotterdam en Montevideo. Gelegen aan de andere kant van de Erasmusbrug, is deze plek ideaal voor jongere bewoners.

Het biedt een rijk cultureel leven, met plaatsen als het Luxor theater, arthouse filmtheater Lantarenvenster en het Nederlands Fotomuseum. De buurt speelde ook een rol in de Nederlandse geschiedenis, aangezien het vroeger het vertrekpunt was van de Holland-Amerika lijn. Hotel New York – het voormalige hoofdkantoor van de lijn – is het bekendste hotel van Rotterdam.

Als je dit alles in overweging neemt, zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat de huurprijzen hier behoorlijk hoog zijn, maar de ongelooflijke uitzichten die je kunt krijgen, zijn misschien wel het geld waard. ​

Katendrecht: de buurt in opkomst

foto-van-een-straat-in-katendrecht
Katendrecht is een buurt in opkomst. Afbeelding: Joris / Wikimedia Commons / CC3.0

Als u vanaf de Kop van Zuid de Rijnhavenbrug oversteekt, bevindt u zich in de buurt van Katendrecht. Vroeger was het een haven, maar het snel evoluerende gebied is nu een opgeknapt paradijs. De Fenix ​​Food Factory – een plek die geen foodie mag missen – is hier gevestigd.

Charlois & IJsselmonde

Charlois en IJsselmonde zijn twee wijken in het zuiden van Rotterdam, gelegen ten westen (Charlois) en ten oosten (IJsselmonde) van Feijenoord. IJsselmonde, ook wel “groene tuinen van Rotterdam” genoemd, biedt zowel woonwijken als opwindende stedelijke natuur. De omgeving is vriendelijk en veilig, waardoor het ideaal is voor gezinnen.

Charlois is de meer gewaagde buurt van de twee. Terwijl Oud-Charlois een dorpachtig centrum en enkele historische gebouwen heeft, is het naburige Carnisse meer grootstedelijk, waardoor het een populaire plek is voor alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens. Wanneer de lokale bevolking de benen moet strekken, trekken ze graag naar het populaire Zuiderpark.

Prins Alexander: de gezinsvriendelijke buurt

De Prins Alexanderbuurt, die is verdeeld over acht wijken, strekt zich uit tot aan de Zevenhuizerplas. Je vindt er villa’s, gezinswoningen, maar ook moderne appartementsgebouwen.

Prins Alexander is erg gezinsvriendelijk en veel van de openbare ruimtes zijn ontworpen met het oog op kinderen. De nabijheid van station Rotterdam Alexander bij de Erasmus Universiteit maakt het ook een uitstekende keuze voor studenten. De levendige boulevard aan het strand van Nesselande is zeker een hoogtepunt.

Overschie

Overschie, voorheen een zelfstandig dorp, fuseerde tijdens de Tweede Wereldoorlog met Rotterdam. Hoewel de buurt misschien niet de beste is op het gebied van openbaar vervoer, heeft het wel een van de laagste criminaliteitscijfers in Rotterdam​ Wat je hier bijvoorbeeld aantreft is de bekende Van Nelle Fabriek een schoolvoorbeeld van de architectonische internationale stijl en een UNESCO-werelderfgoed.

Hillegersberg-Schiebroek: de welvarende buurt

foto-van-hillegersberg-schiebroek-buurt
Eengezinswoningen in de wijk Hillegersberg-Schiebroek. Afbeelding: Jana Vondráčková / geleverd

Wil je in een van de rijkste wijken van Rotterdam wonen, dan kun je overwegen om je te vestigen in Hillegersberg-Schiebroek. Een plek met groene woonwijken en een dorpse charme, onaangetast door de bommen van WO II, de buurt ligt vlakbij het Lage Bergse Bos en de Bergse Plassen de perfecte plek om even de benen te strekken en een frisse neus te halen.

Heeft u in een van deze buurten gewoond? Wat was jouw ervaring? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Feature afbeelding: Rik van der Kroon / Unsplash[ad_2]

Source link

Translate »