alles wat je moet weten [UPDATED] – DutchReview

[ad_1]

Coronavirus blijft zich verspreiden over Nederland en de wereld. Hier is namelijk actuele informatie over COVID-19 in Nederland.

Nederland meldde op 27 februari 2020 zijn eerste bevestigde geval van coronavirus. Ruim een ​​jaar later slaat de derde golf hard toe.

DE NIEUWSTE | Wekelijkse update: infecties blijven stijgen en de vaccinatiegraad vertraagt


Deze pagina wordt elke dinsdag bijgewerkt als officiële cijfers worden vrijgegeven door het Nederlandse gezondheidsautoriteit (RIVM).

Actuele cijfers COVID-19: 17 maart – 23 maart 2021

Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirus tot nu toe:

1.278.519

(+51.866 in de afgelopen week)

Totaal aantal sterfgevallen in Nederland tot nu toe

16.620

(+171 in de afgelopen week)

Ziekenhuisopnames tot nu toe

52.036

(+1.578 in de afgelopen week)

Laatst bijgewerkt: 30 maart 2021 15:15.

Opmerking: elke dinsdag worden de cijfers van de voorgaande week nauwkeurig. Dinsdagen hebben hierdoor meestal de hoogste nummers van de week. Weekenden en feestdagen kunnen allemaal vertraging veroorzaken bij het testen van gegevens.

Welke nationale maatregelen zijn er momenteel?

Huidige maatregelen van kracht

Avondklok

 • Een avondklok van 21.00 uur tot 04.30 uur is van kracht tot 30 maart. Op 31 maart wordt de avondklok met een uur verschoven, beginnend bij 22:00 uur​ Er zijn enkele uitzonderingen.

Onderwijs

 • Basisscholen en kinderdagverblijven zijn volledig open.
 • Buitenschoolse opvang is gesloten, behalve voor kinderen van essentiële werknemers of kwetsbare kinderen.
 • Middelbare scholen en MBO’s zijn open. Elke leerling moet één dag per week persoonlijk aanwezig kunnen zijn. Er zijn enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld bij het afleggen van examens.

Bedrijf

 • Retail kan nu heropenen als klanten een tijdslot boeken. Winkelen op afspraak is toegestaan. Klanten dienen minimaal vier uur van tevoren een afspraak te maken. Vanaf 16 maart mogen winkels 1 persoon in hun winkel hebben per 25m2 ruimte, wat betekent dat er meerdere mensen tegelijkertijd op een verdieping mogen, zolang ze maar 25m2 ruimte hebben. Er zijn maximaal 50 personen tegelijk.
 • Contactberoepen zijn heropend​ Dit omvat kappers, schoonheidsspecialisten, masseurs en rij-instructeurs. Sekswerkers mogen geen zaken doen. Medische professionals zoals tandartsen en dermatologen kunnen blijven werken.
 • Bars, restaurants, en cafés zijn allemaal gesloten, behalve afhaalmaaltijden.

Openbare locaties

 • De zogenaamde “transferlocaties” zijn gesloten. Deze omvatten openbare ruimtes zoals theaters, musea, dierentuinen en pretparken.
 • Hotels blijven open, hoewel ze misschien geen eten en drinken meer aan hun gasten serveren. Bibliotheken mogen ook open blijven, maar alleen voor het uitchecken en inleveren van boeken.

Groepen mensen

 • Het maximale aantal bezoekers in de woning is één per dag
 • Buiten is de maximale groepsgrootte twee personen uit verschillende huishoudens, kinderen onder de 13 niet meegerekend.
 • Het aantal mensen dat een begrafenis mag bijwonen is 50.
 • Het aantal mensen dat een bruiloft mag bijwonen is 30.

Sport- en buitenactiviteiten

 • Groepssporten in de buitenlucht zijn toegestaan. Bij sportcentra mag je in groepen van maximaal vier personen buiten sporten. Competities zijn nog steeds niet toegestaan.
 • Sportscholen, sauna’s en zwembaden zijn gesloten​ Een uitzondering wordt gemaakt voor kinderen tot en met 12 jaar die zwemles nodig hebben. U kunt nog steeds naar buiten gaan voor frisse lucht en lichaamsbeweging. Alle buitenactiviteiten moeten zoveel mogelijk solo worden uitgevoerd.

Reizen

 • Reis niet naar het buitenland tenzij dit absoluut noodzakelijk is​ Binnenlands reizen is nog steeds mogelijk voor wie naar een hut of bungalow wil, mits dezelfde maatregelen gelden als thuis.
 • Reizigers die vanuit een risicoland naar Nederland komen zijn vereist om een ​​negatief testresultaat te tonen.
 • Alle vluchten vanuit Zuid-Afrika en verschillende landen in Zuid-Amerika zijn verboden. Dit is exclusief medische reizen, repatriëren van Nederlanders en vracht.

Werk vanuit huis

 • Het kabinet heeft het zeer krachtige advies herhaald om ‘altijd thuis te werken’.

Een week voordat de maatregelen aflopen, maakt het kabinet bekend hoe het verder wil.

Hieronder staan ​​de standaardmaatregelen die aanvullend van kracht zijn:

Huidige maatregelen

 • Na 20.00 uur wordt het gebruik van alcohol en wiet in de openbare ruimte verboden.
 • Evenementen zijn verboden, van festivals tot buurtbarbecues.
 • Gezichtsmaskers moeten worden gedragen door iedereen ouder dan 13 jaar in de openbare sector. Dit wordt wettelijk gehandhaafd vanaf 1 december. Degenen die geen masker dragen in openbare ruimtes krijgen een boete van € 95, maar dit heeft geen invloed op hun strafblad.

De regering heeft enkele kleine uitzonderingen op de regels genoemd.

Andere maatregelen

Naast de landelijke maatregelen kunnen gemeenten ook eigen maatregelen nemen.

Risiconiveau-systeem

Het kabinet heeft voor maatregelen in verschillende delen van Nederland een risicobeoordeling op vier niveaus gemaakt.

 • Niveau één – waakzaam: onderworpen aan normale maatregelen
 • Niveau twee – Piekeren: infecties nemen toe, zorgwekkende situatie met aanvullende regionale maatregelen die de verspreiding zouden helpen stoppen.
 • Niveau drie – Serieus: Strikte maatregelen om kwetsbare mensen te beschermen en het gezondheidszorgsysteem te beheren.
 • Niveau vier – zeer serieus: Een zeer groot aantal mensen is besmettelijk en vereist strengere nationale maatregelen. De volgende fase is een lockdown.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik het coronavirus heb?

Als u symptomen heeft, moet u zichzelf in quarantaine plaatsen. Als u koorts heeft of hoest, moeten u en uw huisgenoten 72 uur thuis blijven nadat de symptomen zijn gestopt. U moet ook een coronavirus-test ondergaan (zie volgende sectie).

Laat boodschappen en andere benodigdheden bezorgen of afgeven door vrienden of familie. Als je geen andere keus hebt dan met symptomen naar buiten te gaan, draag dan een gezichtsmasker zodat je geen risico loopt om andere mensen te besmetten.

Hoe u in Nederland een coronavirus-test krijgt

U kunt een coronavirus-test krijgen als u in contact bent geweest met iemand die positief heeft getest of als u een of meer coronavirussymptomen heeft. U moet eerst bellen met 0800-1202, of online een afspraak maken met uw DigiD. Vervolgens verwijzen ze u, indien nodig, door naar een testcentrum. Sommige testlocaties zijn alleen met de auto bereikbaar.

U moet thuis blijven tot het tijd is om naar uw afspraak te gaan. U dient uw identiteitsbewijs en bevestiging van uw afspraak mee te nemen. Een medewerker neemt met een wattenstaafje een slijmmonster uit uw keel en neus. Dit kan ongemakkelijk zijn, maar zou geen pijn moeten doen. Het duurt normaal gesproken maximaal twee dagen om uw resultaten te krijgen.

LEES MEER | Uw top 10 coronavirus testvragen in Nederland, beantwoord

Als u positief test, zal het plaatselijke gezondheidscentrum bron- en contactopsporing uitvoeren om iemand te identificeren waarmee u mogelijk in contact bent geweest.

Wat kan ik doen om de verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan?

Het is niet alleen aan de overheid: we moeten allemaal ons steentje bijdragen om de verspreiding van het coronavirus in Nederland te vertragen. Hier zijn enkele tips om te helpen:

 • download de CoronaMelder-app om te helpen bij het traceren van contacten.
 • vermijd drukke gebieden,
 • houd een veilige afstand van andere mensen en wanneer u zich buiten bevindt,
 • raak uw gezicht niet aan, vooral het T-gebied waar uw neus en ogen zijn.
 • als u hoest of niest, doe dit dan in uw ellebogen,
 • vermijd handdrukken en kus mensen drie keer op de wangen.

Virologen suggereren dat u extra waakzaam moet zijn bij het nemen van het openbaar vervoer.

als jij werkelijk moet ergens heen, neem dan het openbaar vervoer. Zorg er wel voor dat je op veilige afstand blijft van andere mensen, dat je je gezicht niet aanraakt na het aanraken van voorwerpen buiten (zoals handvatten in de tram) en dat je je handen met zeep wast zodra je thuiskomt.

Een gezichtsmasker is verplicht in het openbaar vervoer. U kunt een boete van € 95 krijgen als u er geen draagt.

Als je in een risicogroep zit, neem dan geen openbaar vervoer. En als je ziek bent, blijf dan natuurlijk thuis.

Ik ben gestrest over het coronavirus in Nederland, help!

Hoewel het coronavirus iets is dat serieus moet worden genomen, is het ook niet nodig om overdreven te reageren, overmatig in paniek te raken of dwangmatig toiletpapier te kopen.

De kans is groot dat zelfs als u het coronavirus krijgt, u niet zult sterven, noch een ernstige vorm ervan. Dus tenzij je erg oud bent of al gevaarlijke, reeds bestaande aandoeningen hebt, zul je waarschijnlijk geen vreselijke zaak hebben.

Statistisch gezien hebben de meeste mensen geen ziekenhuisopname nodig en herstellen ze volledig.

Waar kan ik meer informatie vinden over COVID-19 bij de ambtenaren?

De officiële bron voor informatie over het coronavirus in Nederland is het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

De meest actuele informatie is te vinden op de website van het RIVM. Dit artikel wordt ook constant bijgewerkt met de meest actuele informatie.

Volg DutchReview op Facebook voor meer informatie over het coronavirus in Nederland.

Feature afbeelding: DutchReview / Canva

[ad_2]

Source link

Translate »