Acht miljoen gevaccineerd in juni? ‘Geen probleem’ met nieuwste Nederlandse vaccinatiestrategie – DutchReview

[ad_1]

In maart beweerde de vertrekkende Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dat iedereen in Nederland die zich wil laten vaccineren tegen coronavirus zouden in staat moeten zijn om hun te krijgen eerste prik in juli.

Om aan deze claims te voldoen, voert het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de vaccinatiestrategie van het land nu op.

De GGD’s – die momenteel de capaciteit hebben om wekelijks 1,5 miljoen injecties toe te dienen – bereiden zich voor om dit aantal vanaf eind mei naar twee miljoen doses per week te brengen.

Meer vaccins afgeleverd

Nederland verwacht de komende weken grote leveringen van coronavirusvaccins. Pfizer / BioNTech en het one-shot Janssen-vaccin vormen het merendeel hiervan, meldt NU.nl.

In april beweerde De Jonge dat er vanaf mei wekelijks 2,5 miljoen prikjes gegeven moeten worden. Op dit moment zit Nederland rond de 800.000 per week.

Ziekenhuizen zullen ook vaccins toedienen

Vanaf eind mei streven GGD’s ernaar om twee miljoen per week te vaccineren, waarbij Nederlandse ziekenhuizen het overschot toedienen. In lijn met de doelstelling van het ministerie zou dit de ziekenhuizen de verantwoordelijkheid geven om wekelijks een half miljoen vaccins toe te dienen. Het werkelijke aantal is echter afhankelijk van de leveringen.

Jabs voor jong en gezond

Het idee is dat ziekenhuizen volgens de NOS vooral jonge en gezonde mensen vaccineren. Terwijl ziekenhuizen nog bezig zijn met coronaviruspatiënten, beweren ze over voldoende personeel te beschikken om vaccins toe te dienen.

“Vooral verpleegkundigen of studenten zullen onder medisch toezicht van een arts injecteren. Het is geen ingewikkelde operatie ”, stelt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Uitnodigingen via RIVM

De ziekenhuizen nodigen geen patiënten uit. Iedereen krijgt een brief van het RIVM en kan dan online een afspraak maken. Als alles volgens plan verloopt, wordt voorspeld dat in juni ongeveer acht miljoen mensen een prik krijgen.

In Nederland zijn tot nu toe ongeveer 5,9 miljoen vaccins toegediend. Ongeveer een miljoen hiervan waren een tweede dosis.

Ben je al ingeënt? Wat vind je van deze nieuwe strategie? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Feature afbeelding: Gustavo Fring / Pexels

[ad_2]

Source link

Translate »