Aandringen op nieuwe nationale feestdag om afschaffing slavernij te vieren – DutchReview

[ad_1]

Een petitie en Nederlandse particuliere bedrijven leiden de aanklacht om van 1 juli een Nederlandse nationale feestdag te maken ter herdenking van de dag dat de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen in 1863 werd afgeschaft.

Veel mensen in Suriname, de Antillen en Nederland vieren Keti Koti (ook wel KetiKoti of Keti-Koti geschreven). Het festival is geen nationale feestdag in Nederland – maar dat zou kunnen veranderen.

Dit jaar geven enkele Nederlandse bedrijven hun werknemers op 1 juli een vrije dag. Dit besluit is genomen naar aanleiding van de oprichting van een petitie om Keti Koti als nationale feestdag te erkennen door The Black Archives, Stichting Nederland Wordt Beter en radiostation , FunX.

FunX en andere bedrijven zoals Tony’s Chocolonely behoren tot de eersten die 1 juli een vrije dag voor hun werknemers verklaren, ongeacht of Keti Koti al dan niet wordt erkend.

Wat is Keti Koti?

Keti Koti, wat ‘gebroken ketenen’ betekent in de Surinaamse taal van Sranantongo, wordt in Nederland gekenmerkt door festivals en parades (de zogenaamde Bigi Spikri-parades, wat ‘grote spiegel’ betekent).

LEES MEER | Keti Koti en de betekenis ervan in Nederland

Velen vinden het leuk om traditionele kostuums te dragen, kraampjes te bekijken en te genieten van muziek in parken door heel Nederland. Het bekendste feest is te vinden in het Amsterdamse Oosterpark, waar het Nationaal Slavernijmonument staat.

Voor velen is de dag echter niet alleen een feestdag, maar ook een dag van bezinning en herdenking.

40.000 handtekeningen nodig

Er zijn minimaal 40.000 handtekeningen nodig om de petitie in de Tweede Kamer te behandelen, zegt Mitchell Esajas van The Black Archives tegen RTL Nieuws. Sinds de oprichting van de petitie gisteren is het aantal handtekeningen gegroeid tot bijna 15.000.

Een belangrijke herdenkingsdag

Esajas wijst erop dat de bevrijding van duizenden uit de slavernij een belangrijk hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis markeert, en dat het als zodanig moet worden behandeld, door te zeggen: “het is ook een belangrijk aspect van de geschiedenis, opdat we het niet vergeten.”

Hij vergelijkt de bevrijding van de slavernij onder Nederlands bewind met de bevrijding van Nederland uit Duitsland. Net zoals Nederland 4 en 5 mei markeert als nationale feestdagen, zou het ook 1 juli moeten erkennen als een belangrijke datum.

Wanneer een landelijke vrije dag wordt gefaciliteerd door werkgevers en de overheid, geef je een signaal af dat de samenleving en de overheid dit belangrijk genoeg vinden.

Eva Hol, programmadirecteur bij FunX wijst op het belang van herdenken in de Nederlandse samenleving. “Op vrije dagen zoals Pasen vragen kinderen: waarom vieren we dat? Dat zorgt voor een gesprek. Dat is goed”, zegt ze.

Momenteel loopt Nederland achter als het gaat om het herkennen en herinneren van zijn duistere geschiedenis en de grote rol die het land speelde in de slavenhandel.

LEES MEER | Het leven van de slaven in de Nederlandse koloniën

Een hoopvolle beweging

Nederland gaat echter langzaam de goede kant op. Vorig jaar steunde de gemeente Amsterdam het verzoek om 1 juli als nationale feestdag te markeren. Deze week zijn er verdere acties ondernomen met de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht die een gezamenlijke brief aan het Nederlandse kabinet hebben gestuurd met het verzoek aan de regering om Keti Koti als nationale feestdag te markeren.

Vind jij dat Keti Koti een nationale feestdag in Nederland moet zijn? Vertel ons je mening in de reacties hieronder!

Feature Image: niet bekendgemaakt door Public Domain Pictures/Wikimedia Commons/CC1.0

[ad_2]

Source link

Translate »