5 Nederlandse innovaties tegen coronavirus – DutchReview

[ad_1]

Je hebt misschien geruchten gehoord dat Nederlanders behoorlijk innovatief zijn. Wat je hebt gehoord, is waar! Hetzelfde geldt voor hun onderzoek naar de strijd tegen het coronavirus. Of het nu gaat om een ​​duurzamer leven of om geavanceerde technologie, Nederland heeft veel bijgedragen aan de wereld van de wetenschap voor zo’n klein land.

Tijdens de wereldwijde pandemie hebben veel landen meer geld gestoken in projecten om deze dodelijke ziekte te helpen bestrijden. De positieve kant is dat er na een jaar van het onder de knie krijgen van een nieuwe versie van de werkelijkheid (met een nieuwe taal zoals “leuk je te ontmoeten” 🤦‍♀️), enorme vooruitgang is geboekt op dit gebied.

We kunnen met trots zeggen dat veel van deze innovaties in de wetenschap uit de laaglanden zelf komen. Dus hier is een lijst met vijf Nederlandse innovaties die helpen om het coronavirus te bestrijden:

1. Het Janssen-vaccin

foto-van-janssen-covid-19-vaccin-verpakking
Het Janssen-vaccin is tot nu toe het enige eenmalige vaccin op de markt. Afbeelding: New York National Guard / Flickr / CC2.0

Het Jansssen (Johnson & Johnson) -vaccin is de laatste tijd veel in het nieuws geweest met de eerste doses die net aan Nederlandse gezondheidswerkers zijn gegeven. De eerste gelukkige zielen die dit eenmalige vaccin kregen, waren in Leiden, maar wist je dat dit dezelfde plek is waar het vaccin is ontwikkeld?

Janssen was misschien niet het eerste coronavirusvaccin dat op de markt verkrijgbaar was, maar tot nu toe is het het enige dat geen twee injecties nodig heeft voor een hoog niveau van bescherming tegen coronavirus. Dat betekent dat alle 11,3 miljoen doses die Nederland heeft besteld, een groot deel van de Nederlandse bevolking volledig kunnen vaccineren!

Dit is geen wedstrijd van welk land het beste vaccin heeft gemaakt, alles wat de bevolking beschermt tegen coronavirus is tenslotte een pluspunt in onze boeken. Maar hoe minder doses een persoon nodig heeft om te worden geïmmuniseerd, betekent dat we dit onschatbare medicijn veel verder kunnen verspreiden. Dat moet goed nieuws zijn! (Bedankt, Nederlandse onderzoekers! 🙌)

2. Een armband die het coronavirus detecteert

foto-van-een-armband-die-het-coronavirus-kan-detecteren
Wetenschappelijk en modieus. Afbeelding: UMC Utrecht / Geleverd

Stel je voor dat je een kledingstuk hebt dat je kan vertellen of je wel of niet ziek wordt. (En nee, we hebben het niet over degenen die hun mouwen als zakdoek gebruiken 🤢). Dat hebben onderzoekers van het UMC ontwikkeld.

Epidemiologen in Utrecht hebben een armband ontwikkeld die de vroege stadia van coronavirus detecteert door veranderingen in temperatuur, ademhaling en huidvochtigheid te detecteren. De wearable kon supersnel worden ontwikkeld omdat onderzoekers een recent gemaakt model gebruikten om aan te geven of een vrouw ovuleert.

Zoals u kunt zien, heeft dit al het potentieel voor verreikende toepassingen, die verder gaan dan het coronavirus. Zelfs tijdens de pandemie zou deze armband kunnen worden gebruikt voor mensen in risicogroepen en gezondheidswerkers. Zoals bij elke ziekte geldt: hoe sneller u het virus ontdekt, hoe sneller u de juiste behandeling kunt krijgen.

3. Een neusspray met 24 uur onmiddellijke bescherming

A-Hollandse-neusspray-en-doos-met-tissues
Neussprays kunnen meer helpen dan alleen hooikoorts. Afbeelding: Diana Polekhina / Unsplash

Een ander wapenfeit voor Nederlandse virologen is deze innovatieve neusspray. Eenmaal in uw mondstuk gespoten, biedt het u tot 24 uur bescherming tegen het virus door te voorkomen dat de viruscellen uw neus binnendringen. Als ze daar niet kunnen komen, kunnen ze niet bij je longen komen en hun vuile werk opknappen.

Ontwikkeld door onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam, hoopt men dat de spray kan worden gebruikt door reizigers en mensen die grote evenementen zoals concerten en festivals bijwonen. De sprays zijn nog niet op de markt, maar we hebben onze vingers gekruist!

Sinds de ontwikkeling in februari heeft de Nederlandse start-up Leyden Labs al € 40 miljoen geïnvesteerd in de neusspray. De hoop is dat deze spray niet alleen het coronavirus kan bestrijden, maar ook toekomstige pandemieën kan helpen voorkomen. Als dat niet baanbrekend is, weten we niet wat het is!

4. 3D-geprinte zuurstofmaskers

Dutch-doctor-holiding-a-3D-geprint-zuurstofmasker
Een innovatieve manier om meer maskers te krijgen. Afbeelding: mockup graphics / Unsplash

Weet je nog terug naar het begin van de pandemie toen iedereen een nieuwe app genaamd Zoom onder de knie kreeg en dacht dat we maar een maand of twee vanuit huis zouden werken? (oh, wat waren we allemaal naïef) Nou, op dat moment, op een veel donkerdere toon, was er een enorme strijd om ademhalingsapparatuur.

Omdat het virus uw ademhaling beïnvloedt, zijn zuurstofmaskers en ventilatoren van vitaal belang bij de behandeling van mensen met ernstige gevallen van coronavirus. Dus toen een Nederlandse arts meer zuurstofmaskers ging maken, was dat een welkome afkoeling.

Traumachirurg Mike Bemelman in Tilburg ging 3D-printers gebruiken om de maskers te maken. Ook stelde hij de blauwdruk voor het ontwerp ter beschikking aan andere ziekenhuizen en bedrijven die wegwerpmaskers wilden maken. Zelfs aan het begin van een pandemie waren er mensen die alles gebruikten om te helpen. 🙏

5. Urban Sun: licht gebruiken om coronavirus te bestrijden

foto-van-urban-sun-door-roosegaarde-cleaning-rotterdam-of-coronavirus
Wanneer kunst en wetenschap samenkomen. Afbeelding: Daan Roosegaarde / Supplied

Innovatie gebeurt niet alleen in het lab, maar ook in het atelier. In de verlaten straten van Rotterdam lanceerde Studio Roosegaarde hun kunst-installatie-annex-wetenschappelijk-experiment getiteld “Urban Sun”.

Het project is ontwikkeld met de hulp van Nederlandse, Amerikaanse en Japanse wetenschappers en gebruikt een specifiek type UV-licht om bacteriën en virussen te doden. Dit “ver-UVC” -licht deactiveert het virus wanneer het op een oppervlak wordt geschenen en blijkt 99,9% van de coronaviruscellen in een gelokaliseerd gebied te doden. Dat is behoorlijk episch nieuws!

Hoofdontwerper van de studio, Daan Roosegaarde, roept overheden op om in dit project te investeren en het op grote schaal uit te voeren. Het lijkt een goede manier om coole kunst te zien – en levens te redden.


Dus daar hebben we het, vijf innovatieve manieren die de Nederlanders hebben bedacht om het coronavirus te bestrijden. Laten we hopen dat we dankzij al deze innovaties (en nog veel meer uit andere landen) aan het einde van de pandemie komen.

Zo niet (zeg alsjeblieft dat we voor de liefde van God zijn), dan hebben we er vertrouwen in dat er meer vooruitgang uit Nederland zal komen om ons op weg te helpen.

Hebben we geavanceerde technologie van de lijst gelaten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Feature afbeelding: Diego PH / Unsplash

[ad_2]

Source link

Translate »